Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει για την αγορά ακινήτων αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό μείγμα από την αύξηση των φόρων και την επικείμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά την ώρα που ήδη 250.000 νεόδμητες κατοικίες βρίσκονται στα αζήτητα και οι τιμές έχουν καταρρεύσει έως και 60% από την έναρξη της κρίσης !

Σύμφωνα με την διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Real Estate Solutions, Δημήτρη Ανδρίτσο οι τιμές, στις κατοικίες από την έναρξη της κρίσης έχουν υποχωρήσει κατά μ.ο. το 30%. Η κατάσταση με τα επαγγελματικά ακίνητα είναι χειρότερη αφού η μέση τιμή έχει υποχωρήσει 60%. Όπως προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία (Podexpo), ενδεχόμενη απελευθέρωση πλειστηριασμών από το νέο χρόνο, θα προσθέσει χιλιάδες ακίνητα στα ήδη 250.000 αδιάθετα καινούρια σπίτια οδηγώντας ακόμη πιο κάτω τις τιμές αλλά με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα από πλευράς ζήτησης. Και αυτό διότι η στεγαστική πίστη παραμένει “παγωμένη”.

Κατά των μαζικών πλειστηριασμών τάχθηκε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Mουρμούρας λέγοντας ότι, εκτός απ’ τον κοινωνικό αντίκτυπο, θα απειλήσουν και το ρυθμό ανάπτυξης του 2014.

Και μέσα σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και η βαριά φορολογία στα ακίνητα. “Υπάρχει πλέον ο κίνδυνος κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων να αρχίσουν να τα ξεπουλάνε λόγω των φόρων και του ΦΑΠ”, σχολίασε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά Γκίκας Χαρδούβελης. “Σκεφτείτε ότι το 2010 οι φόροι στα ακίνητα ήταν 487 εκατ. ευρώ και το 2013 αναμένεται να φθάσουν τα 3,18 δισ ευρώ”…