Πολύ επιτακτική χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης την ανάγκη για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

“Γιατί οι επιχειρήσεις σήμερα στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας και χωρίς αυτήν τίποτα δεν μπορεί να γίνει, διότι αποτελεί το αίμα της οικονομίας. Το βασικό , ασφαλώς, είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”, είπε.

Αλλά πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών αναπτύσσει παράλληλες δράσεις. “Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία μας με την ΕΤΕπ για τις ΜμΕ, ύψους 1,44 δισ. ευρώ ήδη υλοποιείται. Έχουν συμβασιοποιηθεί τα πρώτα 600 εκατ. και μέχρι το τέλος του 2013 θα συμβασιοποιηθούν, αλλά 400 εκατ. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έχουν οι εισαγωγικές/ εξαγωγικές επιχειρήσεις με τις εγγυητικές επιστολές έναντι των προμηθευτών τους, από τον Απρίλιο μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων για το εξωτερικό μας εμπόριο, με βάση όσα έχει πει η ΕΤΕπ. Σε ετήσια βάση, οι πιστώσεις αναμένεται να φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ, ανακυκλούμενες”, είπε.

Και πρόσθεσε ότι πολύ μεγάλη σημασία δίνεται στο ΕΣΠΑ, που είναι ο βασικότερος πυλώνας για τη χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων. “Ο στόχος για την απορρόφηση των κονδυλίων που έχει συμφωνηθεί για το 2013 είναι στα 3,89 δισ. ευρώ, που είναι μεγαλύτερος και ακόμη πιο φιλόδοξος από τον περσινό. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί πιάσαμε το στόχο για το β’ εξάμηνο του 2012 και κινούμαστε ήδη άνω του κοινοτικού μέσου όρου”, δήλωσε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά το ΕΤΕΑΝ, μέσα στον Ιανουάριο προχωρά το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης ύψους 680 εκατ. ευρώ περίπου προς τις επιχειρήσεις, με ανασχεδιασμό του ΤΕΠΙΧ και επιδότηση επιτοκίου 50%. Παράλληλα, απλοποιείται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ” Οίκον», σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, για να παρασχεθεί ρευστότητα ύψους 450 εκατ. ευρώ επιπλέον. Επίσης, η διοίκηση του ΕΤΕΑΝ θα ανακοινώνει σύντομα νέες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του ταμείου «ΕΝΑΛΙΟ».

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός, ενισχύεται η ρευστότητα και μέσω του Επενδυτικού Νόμου με πληρωμές 620 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος. Τέλος, επιχειρείται η δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που μπορεί να προσφέρει πόρους και τεχνογνωσία σε ζωτικής σημασίας κλάδους όπως οι υποδομές, η τεχνολογία, οι ΜμΕ και η ενέργεια. Θα αντλεί κεφάλαια από το δημόσιο τομέα, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, ιδιώτες επενδυτές και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.