Άλμα προς τις 970 μονάδες πραγματοποίησε η Αθήνα διακινώντας τον υψηλότερο τζίρο της περιόδου και έχοντας ως «κράχτες» τις τραπεζικές μετοχές.

Οι τελευταίες, όχι μόνο δεν διόρθωσαν, όπως όλοι θα περίμεναν, αλλά συνέχισαν τα κέρδη φθάνοντας σε αποδόσεις ως και 57% (Alpha Bank).

Όμως, το κλείσιμο της συνεδρίασης συνοδεύθηκε από πληροφορίες που φέρουν την Εθνική Τράπεζα να ζητά να καλυφθεί όχι το 10%, αλλά το 12% στους ιδιώτες για την αύξηση κεφαλαίου.

Με αυτήν την εξέλιξη, αλλά και τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν κέρδη, η λιανική δεν έμεινε άπρακτη, αλλά συμμετείχε στην αγορά μετοχών αφού τα κέρδη είναι τεράστια.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι επενδυτές πείθονται για την συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι, τα δικαιώματα θα κινηθούν ανοδικά προσφέροντας νέες ευκαιρίες για κέρδη.

Η κίνηση, όμως, του Γενικού Δείκτη είναι ήδη στο 5,11% κι αυτό προβληματίζει κάποιους, ωστόσο όπως φάνηκε σήμερα, η άνοδος αρχίζει να αυτοτροφοδοτείται, καθώς ένας επενδυτής μπορούσε να αγοράσει και να πουλήσει εντός της συνεδρίασης.

Άνοδος 2,11% – 5,11% κέρδη σε εβδομαδιαίο επίπεδο

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 970,93 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,11% ξεπερνώντας με ευκολία το φράγμα των 970 μονάδων, αφού οι συναλλαγές ανήλθαν στα 82 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι και το υψηλότερο της περιόδου.

Στα 0,711 λεπτά έκλεισε η Εθνική σημειώνοντας άνοδο 15,8%. Με κέρδη 14,56% η Alpha Bank – και συχνή εναλλαγή στο ποσοστό ανόδου.

Με άνοδο 18,6% η Τράπεζα Πειραιώς. Υπεραπόδοση 5,56% και για τον Μυτιληναίο και πάνω από 2% τα κέρδη σε Τέρνα και Βιοχάλκο.

Νέος στόχος οι 970 – 975 μονάδες

Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, μετά τις 970 – 975 μονάδες, νέος στόχος θα είναι οι 1.010 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση οι 929 μονάδες φαίνονται να εξακολουθούν να αποτελούν ένα “μαξιλάρι”.

Αναφορικά με το FTSE 25 πιθανή διατήρηση πάνω από τα επίπεδα των 318 – 320 μονάδων, που διασπάστηκαν από το πρωί, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις 335 μονάδες.

Όπως φαίνεται η ροή χρήματος στην αγορά ξεκίνησε και αφορμή δεν είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ- η οποία αναβλήθηκε προσώρας- αλλά οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές εν όψει των αυξήσεων με τον Γενικό Δείκτη σ’ ένα κρίσιμο τεχνικό σημείο.

Μ’ αυτόν τον τζίρο, θα δούμε ότι η υπέρβαση των 1.000 μονάδων φαίνεται εύκολη, αν και οι επενδυτές γνωρίζουν ότι έχουν ξαναδεί το ίδιο έργο επί χρόνια. Άνοδο για δυο εβδομάδες και μετά υποχώρηση…

Τα ισχυρά τραπεζικά χαρτοφυλάκια και η λιανική είναι οι λόγοι της ανόδου – η οποία δεν σταματά προς το παρόν.

Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός  ότι, στις πρώτες θέσεις στις χρηματιστηριακές δραστηριοποιούνται ξένοι οίκοι που πρωταγωνίστησαν στα κέρδη την περίοδο 2006-2008. Ύστερα από τις ζημιές που κατέγραψαν από τα υψηλά, επανήλθαν στην αγορά. Εταιρείες όπως η Citigroup, η Γαλλική Chevreaux, η UBS.