Του Δημήτρη Παφίλα
  
Περιμένουν και “κλειδώνουν” κέρδη στην Αθήνα. Η αγορά διόρθωσε μέχρι 2,06% προς τις 1.165 μονάδες, ωστόσο κανείς από τους συμμετέχοντες δεν ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά περισσότερο για μια γερή διόρθωση στις ξένες αγορές εντός του Νοεμβρίου.

Και δεν ανησυχεί διότι η αγορά βρίσκεται έξι εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, έχει τρέξει 36,8% από τις 28 Αυγούστου και οι διαχειριστές, όπως είναι εύλογο “κλειδώνουν” τα κέρδη τους. Εξάλλου, η έκθεση της Blackrock έπεται όπως και το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.     

Από την άλλη πλευρά, τα  επίπεδα τιμών που είχε πιάσει η αγορά θεωρούνταν ακριβά, τόσο για τις τράπεζες όσο και  για μια σειρά μετοχές του 25αρη που είχαν πρωταγωνιστήσει στην άνοδο ( Οπαπ, ΔΕΗ, ΟΤΕ). 
      
Οι τιμές στις τράπεζες προεξοφλούσαν τα κέρδη της διετίας του 2015-2016, δίχως ακόμη να υπάρχει εικόνα από την έκθεση της Blackrock και την έκθεση στην οποία θα συντάξει ο αμερικανικός οίκος προς την Τράπεζα Ελλάδος.

Κατά την άποψη ορισμένων ξένων και Ελλήνων, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δικαιολογήσουν ένα premium καθώς η Ελλάδα είναι μια αναδυόμενη αγορά με νόμισμα ευρώ – η οποία εκτιμάται ότι, θα εμφανίσει ανάπτυξη ύστερα από μια πολυετή ύφεση. Άλλο όμως αυτό κι άλλο να έχουν υπερδιογκωθεί οι αποτιμήσεις των τραπεζών, ειδικά όταν υπάρχουν οι επισφάλειες.         

Βίαιη άνοδος – Βίαιη διόρθωση από τα funds

Και ανησυχία δεν υπάρχει διότι παρά τις χθεσινές πωλήσεις εμφανίζονται αγοραστές εξ ου και ο περιορισμός της βουτιάς από 3,8% (1143 μονάδες ) σε 2,06%. Με λίγα λόγια όταν ξεκινά η πτώση εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τραπεζικές και άλλες μετοχές και υπάρχει απορρόφηση της προσφοράς. Η αγορά, όμως, δεν διορθώνει πρώτη φορά βίαια.  Κάθε σημαντική διόρθωση συμβαίνει συνήθως ύστερα από μια πολυήμερη άνοδο. Και οι βίαιες κινήσεις είναι χαρακτηριστικό των hedge funds που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Πριν από την διόρθωση και ενώ η αγορά βρέθηκε στις 1.205 μονάδες, δημιουργήθηκε η αίσθηση πως τα warrants θα ασκηθούν καθώς οι τιμές της Εθνικής και Πειραιώς πλησίασαν στις τιμές εξάσκησης. Σημειώθηκε άνοδος στα warrants, αλλά αργότερα οι τιμές τους υποχώρησαν και τώρα υπάρχουν πληροφορίες πως δεν θα ασκηθεί μεγάλος αριθμός- Eνδεχομένως να μην ασκηθούν  και τα επόμενα εξάμηνα. Η πρώτη εξάσκηση των warrants τοποθετείται στις 10 Δεκεμβρίου για την Alpha Bank και θα δοθεί η πρώτη εικόνα. Η μετοχή έχει βρεθεί υψηλότερα, έτσι οι μέτοχοι εφόσον έχουν τα χρήματα θα ασκήσουν τα warrants  Tραπεζικές πηγές τονίζουν ότι, η εικόνα για τα warrants θα ξεκαθαρίσει εντός του Νοεμβρίου.