του Δημήτρη Παφίλα

Πτώση με την διπλάσια αξία συναλλαγών στην Αθήνα. Σε ένα άκρως ευνοϊκό περιβάλλον στην αγορά, καθώς τα μέτρα ψηφίστηκαν, η δόση εξασφαλίσθηκε, μια ιδιωτικοποίηση προχωρά, ενώ πρόσφατα ο Σοϊμπλε έσταξε μέλι για την Ελλάδα. 

Ωστόσο, το χρηματιστήριο δεν είναι ανοδικό, όπως πολλοί θα πίστευαν βάσιμα. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Παρά όμως τις όποιες πιέσεις προκαλούν οι αυξήσεις κεφαλαίου, η αγορά  στιγματίζεται από την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών και την “αλλοπρόσαλλη” πορεία των μετοχών της Coca- Cola- AG- η οποία επηρεάζει την πορεία του Δείκτη.

Έτσι, μέσα σε αυτό το κλίμα η αγορά έφθασε να χάνει έως και 2,5% για να κλείσει αργότερα στις 947,09 μονάδες με απώλειες 0,81%, πραγματοποιώντας τον υψηλότερο τζίρο της περιόδου με καθαρή αξία 142 εκατ. ευρώ συναλλαγές και 55 εκατ. ευρώ πακέτα της Coca- Cola Ελλάδος.

Η αύξηση της αξίας συναλλαγών σε διπλάσια επίπεδα από τα συνήθη με την αγορά να σημειώνει απώλειες είναι ενδεικτική των προθέσεων για την συνέχεια. Διότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν και το «μαχαίρι» και το «πεπόνι».    

Ποιοι πρωταγωνίστησαν
 
Στις απώλειες, οι τράπεζες είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο με την Εθνική να χάνει 19,1%, την Alpha Bank να χάνει 12,64%, την Eurobank 14,4%  και την Πειραιώς 7,83%.  Πτώση 7,32% για την Coca – Cola ΑG.

Στον αντίποδα 8,8% κέρδη για τον ΟΠΑΠ – εν όψει της νέας προσφοράς από την κοινοπραξία Emma Delta.

Με άνοδο 5.29 η ΔΕΗ,  2,29% η Jumbo, 1,54% o OTE και 1,76% ο ΟΛΠ.