(Upd ) Ένα βήμα από το υψηλό 18 μηνών απέχει το χρηματιστήριο της Αθήνας που καθοδηγείται από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια και επιλεγμένες μετοχές του Δείκτη 25αρη και της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Για δεύτερη ημέρα, οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν άνοδο, καθώς φαίνεται ότι, η αγορά θα ξεπεράσει  εύκολα το 1%, εφόσον οι αγοραστές συνεχίσουν, όπως στην χθεσινή συνεδρίαση. Παρά τη φαινομενική εικόνα που θέλει τις τράπεζες να μην μπορούν εύκολα να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση, οι πληροφορίες θέλουν την Τροϊκα να δίνει την παράταση για τις αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και καλύτερους όρους προκειμένου να συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Στη συνέχεια, οι τραπεζίτες ποντάρουν, στην ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και στην πρόσβαση πρώτα στην διατραπεζική αγορά και ύστερα στις αγορές κεφαλαίου. Μέχρι λοιπόν, να πραγματοποιηθεί η πρόσβαση στις αγορές, οι τράπεζες προσδοκούν ότι θα γυρίσουν την σημερινή εικόνα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όταν η οικονομία γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Μ΄ άλλα λόγια, η εικόνα καταστροφής που διακινείται, εντέχνως, δεν είναι η πραγματική. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες μπορεί μεν να ζημιώσουν τους σημερινούς μετόχους, αλλά θα δώσουν κίνητρα στους νέους, θα προχωρήσουν σ ένα «κούρεμα» δανείων, προκειμένου να ξεκινήσει σε δεύτερη και τρίτη φάση η αναχρηματοδότηση της οικονομίας- η οποία δεν θα γίνει μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, θετικό στοιχείο είναι η επιστροφή του Κατάρ για τον διαγωνισμό του ελληνικού, καθώς σημαίνει ότι, το Fund έχει ήδη συζητήσει τους όρους, δηλαδή την χρηματοδότηση, καθώς είναι γνωστό ότι, πρώτα εξασφαλίζει τον δανεισμό και μετά προχωρεί σε δουλειές. Σε παρουσιάσεις βρίσκεται ο ΟΠΑΠ, καθώς σήμερα θα παρουσιαστεί ο οργανισμός στην Ιντραλοτ.   

Ο Γενικός Δείκτης “έγραψε” τις 1047

Ο Γενικός Δείκτης “έγραψε” τις 1047 μονάδες. Με άνοδο 1,96% η μετοχή της Εθνικής στα 1,04 ευρώ. Στα 1,22 ευρώ η Alpha Bank- οποία κερδίζει 2,52%. Με κέρδη 2,67% η Ιντραλοτ, 3,36% η Alpha bank, 2,34% η Jumbo. Στα 7,53 ο ΟΠΑΠ με κέρδη 1,76%. Με άνοδο 4,35% η Eurobank και πάνω από 1% τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ. Με άνοδο 25% η Κυριακούλης, 6,26% η Τράστορ και πάνω από 3% η Σωληνουργεία.  

Η αρχική διακύμανση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης

Πάνω από επίπεδα των 1.040 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης. Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται πάνω από τα 8,10 ευρώ, ο ΟΠΑΠ κινείται στα επίπεδα 7,50, ο ΟΤΕ πάνω από τα 6,25 και ο Μυτιληναίος στα 5,50.

Νωρίτερα, η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης είχε ως εξής: για δεύτερη ημέρα, οι τραπεζικές μετοχές οήγησαν την τάση έχοντας ως ισχυρούς βοηθούς μετοχές του 25αρη. Οι χθεσινοί αγοραστές λ.χ στην Εθνική συνεχίζουν φέρνοντας την μετοχή της Εθνικής στα 1,04 ευρώ με κέρδη 1,96%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε νωρίτερα στις 1042 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 0,3%. Κέρδη 3,36% για την Alpha Bank και 2,76% για την ΜIG. Με άνοδο 1,93% ο ΟΤΕ, 1,73% η Τράπεζα Πειραιώς και 1,14% η Τέρνα. Μικρή πτώση στην Coca- cola κατά 0,25% και άνοδος 0,81% στον ΟΠΑΠ. Περισσότερα κέρδη στον πρώην σαραντάρη που κερδίζει 1,19%.

Στα 3,3 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές. Με κέρδη 2,62% τα Σωληνουργεία Κορίνθου, 2,42% ο Φουρλής και 1,47% η Σιδενορ.