Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Δεν αναπροσαρμόζονται για το έτος 2013 τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ   και παραμένουν όπως ίσχυαν για το έτος 2012. Οι δικαιούχοι θα πάρουν αναδρομικά τα ποσά με την πληρωμή της σύνταξης μηνός Ιουνίου, στις 30/5/2013. Σύμφωνα με σημερινή εγκύκλιο του ΙΚΑ:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν το έτος 2011 πρέπει να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.472,09 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή Φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 15.380,90 ευρώ.

Για το έτος 2013 ισχύουν τα εξής:
α) για συνολικό ποσό εισοδήματος μέχρι 7.715,65 ευρώ καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα 230,00 ευρώ
β) για συνολικό ποσό εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι 8.472,09 ευρώ καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ως εξής:
Ποσά εισοδήματος                           Ποσά Ε.Κ.Α.Σ.
Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ    172,50 ευρώ
Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ    115,00 ευρώ
Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ    57,50 ευρώ

Τα παραπάνω ποσά χορηγούνται σε όσους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Στις περιπτώσεις που καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος μόνο λόγω ορίου ηλικίας η μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας, το Ε.Κ.Α.Σ. καταβάλλεται μειωμένο κατά το 1/3 του πλήρους ποσού που χορηγείται σε κάθε κλίμακα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ δικαιούνται και φέτος όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους την 1.1.2013. Από το 2014 σύμφωνα  με το άρθ. 15 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου το  Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Α.Σ.) θα  καταβάλλεται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, με τη συμπλήρωση του 65ou έτους της ηλικίας.

Στο στην εγκύκλιο τονίζεται ιδιαίτερα ότι ο καθορισμός του φορολογητέου εισοδήματος αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. του φορολογουμένου, καθότι βασίζεται στην εκάστοτε ισχύουσα φορολογική νομοθεσία. Για το λόγο αυτό, δεν είναι επιτρεπτός ο ανακαθορισμός του φορολογητέου εισοδήματος από τα ασφαλιστικά όργανα, με την προσθήκη ή την αφαίρεση άλλων εισοδημάτων στο κριτήριο αυτό. Εξαιρέσεις:

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που στα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά έχουν συμπεριληφθεί ποσά Ε.Κ.Α.Σ., τα οποία πρέπει να αφαιρούνται, καθόσον δεν συνυπολογίζονται σε κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

Επίσης, δεν συνυπολογίζονται και πρέπει να αφαιρούνται – σε περίπτωση που τυχόν συμπεριλαμβάνονται – τα ποσά που αντιστοιχούν:
■ στη σύνταξη που χορηγείται σε ανάπηρους και θύματα πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας
■ στη σύνταξη και επιδόματα που τυχόν χορηγούνται σε πολύτεκνες μητέρες
■ στα προνοιακά βοηθήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντίθετα, συνυπολογίζονται, εφόσον δεν έχουν συμπεριληφθεί, στο ατομικό και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα
■ τα καθαρά έσοδα ατομικής επιχείρησης, που εμφανίζονται ως εγγραφές εισοδήματος από εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις είτε ως αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά
■ τα εισοδήματα που εμφανίζονται ως εκπτώσεις εισοδήματος ή ως απαλλασσόμενα ποσά ή ως αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά.

2. Ειδικά εισοδηματικά κριτήρια και ποσό Ε.Κ.Α.Σ.
Εξακολουθεί να χορηγείται ποσό Ε.Κ.Α.Σ. 30,00 ευρώ μηνιαίως με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια, όπως είχε προβλεφθεί στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθ. 34 του ν. 3996/2011, ήτοι:

α) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα πρέπει να κυμαίνεται από 8.472.1
Από το ανωτέρω εισόδημα αφαιρούνται μόνο τα ποσά που αντιστοιχούν:

■ στη σύνταξη που χορηγείται σε ανάπηρους και θύματα πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας
■ στην ισόβια σύνταξη που χορηγείται σε πολύτεκνες μητέρες βάσει του άρθρου 63 του Ν. 1892/1990, όπως ισχύει και
■ στα προνοιακά βοηθήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

β) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή Φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884.11 ευρώ.

γ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή Φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει το ποσό των 13.500,00 ευρώ.

δ) Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο για το μήνα Μάρτιο 2013 – στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, εκτός από τα επιδόματα εορτών και επιδόματος αδείας – πρέπει να μην υπερβαίνει το ποσό των 850,00 ευρώ.

Κατά τον έλεγχο του κριτηρίου αυτού, σε όσους συνταξιοδοτούνται από τον Απρίλιο του 2013 και μετά, λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης του πρώτου πλήρους μήνα συνταξιοδότησης, ενώ σε όσους ήδη έχουν καταστεί συνταξιούχοι το Μάρτιο του 2013 0 ευρώ μέχρι 9.200,00 ευρώ.

Το ποσό των 30 ευρώ μειώνεται κατά 1/3 στις περιπτώσεις που καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη γήρατος μόνο λόγω ορίου ηλικίας ή μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας.
Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε μεταβολή (αυξητική ή μειωτική) του ποσοστού αναπηρίας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το Ε.Κ.Α.Σ. δεν μεταβάλλει το ποσό του επιδόματος.