Της Μαριάννας Τζάννε

Ήξεις αφίξεις εμφανίζεται ο επικεφαλής της ομάδας δράσης κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων στην Ελλάδα. Από τη μια  υποστηρίζει ότι δεν προτρέπει την κυβέρνηση για γρήγορες νομιμοποιήσεις, από την άλλη όμως αναφέρεται σε επιτυχή παραδείγματα νομιμοποίησης παράνομων κτισμάτων σε άλλες ώρες. Προτείνει μάλιστα την σύσταση ομάδας δράσης με την συμμετοχή ελλήνων και ξένων τεχνοκρατών, η οποία θα διερευνήσει το θέμα και θα προτείνει λύσεις που θα αξιολογήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Ράιχενμπαχ χαρακτηρίζει πολύπλοκα τα θέματα της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν διαφορετικοί τύποι παραβάσεων (αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις, με οικοδομική άδεια, χωρίς άδεια, σε καταπατημένα ακίνητα) που είναι δύσκολο να επιλυθούν κατά τον ίδιο τρόπο. Τονίζει όμως ότι όποια λύση επιβληθεί θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η ομάδα της Task Force υποβοηθά τον τελευταίο χρόνο την Κτηματολόγιο ΑΕ στην προώθηση των διαδικασιών του εθνικού κτηματολογίου που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να ολοκληρωθεί ως το 2020. Μέλη ωστόσο της Ομάδας εμφανίζονται να αμφισβητούν ανοικτά τον στόχο αυτό εκτιμώντας ότι η χώρα με δυσκολία θα μπορέσει να ολοκληρώσει τα βασικά συστατικά του εντός χρονοδιαγράμματος.   

Ο επικεφαλής της Task Force απάντησε σε επιστολή της WWF Hellas, με την οποία την κατηγορούσε για ευθεία παρέμβαση των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων σε θέματα οικιστικής τακτοποίησης. Συγκεκριμένα η περιβαλλοντική οργάνωση επέκρινε την επισήμανση σε αναφορά συνάντησης ειδικών της Ομάδας Δράσης με την «Κτηματολόγιο ΑΕ» και συμβούλους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι πρέπει να βρεθεί διαδικασία νομιμοποίησης καταπατήσεων γης και αυθαιρέτων κτισμάτων, ανεξάρτητα από τον τρόπο δημιουργίας τους.

Ο κ. Ράιχενμπαχ πάντως στην επιστολή του αποστασιοποιείται από τις τοποθετήσεις ειδικών για τη  μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων και δηλώνει πως τα μέλη της ομάδας ειδικών φέρουν αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης.