Ψαλιδισμένα κατά 1.000 ευρώ το χρόνο – ή 67% μειωμένα σε σύγκριση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης – θα δοθούν τελικά τα νέα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων που αφορούν συνολικά 420.000 οικογένειες. Επίσης θα αρχίσουν να καταβάλλονται τουλάχιστον ύστερα από πέντε μήνες και θα χορηγηθούν σε τρεις δόσεις στο β’ εξάμηνο του 2013!

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” το επίδομα των 500 ευρώ το χρόνο δεν ισχύει, τελικά για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα κάθε τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας, όπως αρχικά είχε ισχυριστεί με ανακοινώσεις του το υπουργείο Οικονομικών, αλλά για καθένα τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα! Αυτό σημαίνει ότι κάθε  τρίτεκνη οικογένεια δεν δικαιούται επίδομα συνολικού  ύψους 1.500 ευρώ το χρόνο αλλά μόνο 500 ευρώ το χρόνο για το τρίτο της παιδί Αντίστοιχα κάθε τετράτεκνη οικογένεια θα δικαιούται επίδομα 1.000 ευρώ και όχι 2.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέχρι 31/12 η τρίτεκνη οικογένεια λάμβανε 1.584 ευρώ ετησίως ή 132 ευρώ το μήνα (44 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί X 3 παιδιά) και η τετράτεκνη 2.112 ευρώ ή 176 ευρώ το μήνα.
Η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερες σε ποσά για όσες οικογένειες έχουν τρίτο παιδί ηλικίας κάτω των έξι ετών, αφού εως 31/12 λάμβαναν και ξεχωριστό επίδομα ύψους 176 ευρώ.

Ωστόσο οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται από φέτος να λαμβάνουν και τα “επιδόματα στήριξης τέκνων”, που ανέρχονται σε 13,33 ως 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί και τα οποία θα δοθούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Εν τω μεταξύ ακόμα και να λάβουν αυτά τα κουτσουρεμένα επιδόματα χιλιάδες οικογένειες τρίτεκνες και πολύτεκνες θα ταλαιπωρηθούν αφού ηκυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει απίστευτα χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες χορήγησης.

κάτι που σημαίνει ότι οι 420.000 οικογένειες θα αρχίσουν να λαμβάνουν τις νέες σημαντικα΄μειωμένες παροχές τουλάχιστον ύστερα από πέντε μήνες, πιθανότατα από τον προσεχή Ιούλιο!