Με συνδυασμούς που θέλουν να κινούνται σε ένα διαφορετικό ύφος με πολλές υποψηφιότητες από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών επαγγελματικών φορέων ευελπιστεί να διεκδικήσει τη νίκη στις εκλογές η ΝΔ.

Από τους συνδυασμούς απουσιάζουν τα πολλά φανταχτερά ονόματα πλην των νυν υπουργών και βουλευτών, ενώ οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι προτιμήθηκαν πρόσωπα που σηματοδοτούν ανανέωση κατά 55%, γνωρίζουν τα τοπικά προβλήματα και διαθέτουν εμπειρία εκλογικών αναμετρήσεων από την τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές . Πρόκειται για υποψηφίους που διαθέτουν ερείσματα και τοπικές πελατείες. “Τα πρόσωπα αυτά σηματοδοτούν ότι έχουμε αποφασίσει να δώσουμε τη μάχη πόρτα-πόρτα”δηλώνει ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος που είχε την ευθύνη των προτάσεων που εγκρίθηκαν από τον πρωθυπουργό.

Στους συνδυασμούς περιλαμβάνονται εκτός από τους βουλευτές και τοπικά στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ σε μία εμφανή προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να επαναπατρίσει δεξιούς ψηφοφόρους. Έτσι μετά τον κ. Κώστα Γιοβανόπουλο και ο κ. Γιώργος Νταβρής από τους ΑΝΕΛ μεταπήδησε στη ΝΔ στον νομό Άρτας, η κυρία Μίκα Ιατρίδη επέστρεψε στην Ρόδο ενώ στη ΝΔ στο νομό Κοζάνης επέστρεψε και ο κ. Γιώργος Κασαπίδης. Στην Άρτα κατεβαίνει και ο κ. Χρήστος Παπάζογλου πρόεδρος του τοπικού επιμελητηρίου. Στην Θεσπρωτία ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κάτσιος, στην Πρέβεζα ο κ. Δημήτρης Γιολδάσης πρώην δήμαρχος Φιλιππιάδας. Στην Καρδίτσα ο κ. Σωτήρης Κολωκτσής πρόεδρος του τοπικού ιατρικού συλλόγου. Στη Μαγνησία ο  κ. Γιώργος Καλτσογιάννης πρώην αντιπεριφερειάρχης όπου κατεβαίνει και ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος πρώην σύζυγος της βουλευτού των ΑΝΕΛ κας Μαρίας Χρυσοβελώνη. Στην Φθιώτιδα κατεβαίνει ο πρώην δήμαρχος Λαμιαίων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς ενώ και στην Λάρισσα κατεβαίνει ο επί τέσσεερις τετραετίες δήμαρχος κ. Θανάσης Τζανακούλης. Στην Πιερία ο κ. Γιώργος Παπαστεργίου πρώην Νομάρχης. Από τους ΑΝΕΛ προέρχεται και ο κ. Θανάσης Αυγερινός στο υπόλοιπο Αττικής. Στην Αχαία κατεβαίνει ο υποψήφιος Νομάρχης και πρώην γενικός γραμματέας Τύπου κ. Ανδρέας Κατσανιώτης. Την μονοεδρική της Σάμου διεκδικεί ένας άνθρωπος από τον χώρο της επιστήμης ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης που την προηγούμενη φορά ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Νέες παρουσίες

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η “μετεγγραφή” της κυρίας Άντζελας Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ στο νομό Κερκύρας. Λέγεται ότι την συνεννόηση που προκάλεσε την δυσαρέσκεια του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου έγινε με τη μεσολάβηση του κ. Νίκου Δένδια. Έκπληξη ήταν και η συμμετοχή της κυρίας Νόνης Δούνια πρώην μοντέλο και ηθοποιός στην Α΄Πειραιά. Γενικότερα ενώ όπως λέει το γαλάζιο επιτελείο είχαν προσφορά υποψηφίων υπήρχε πρόβλημα την συμπλήρωση του αριθμού των εκπροσώπων του ωραίου φύλλου. Από τις νέες παρουσίες η κόρη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κυρία Εύη Τατούλη στην Αρκαδία -απειλεί τον πρώην γραμματέα της ΝΔ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο- όπου κατεβαίνει και ο πρώην γενικός γραμματέας Τύπου κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος. Για δεύτερη φορά κατεβαίνει στην Άρτα η κόρη του πρώην βουλευτή κυρία Εύη Καραμπίνα. Στην Β΄Αθήνας κατεβαίνει η κυρία Κατερίνα Καλακμπόρ που μεταπήδησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και η κυρία Θεοδώρα Πάλλη κόρη της κυρίας Φάνης Πετραλιά. Στην Α΄Θεσσαλονίκης κατεβαίνει η αντιπεριφερειάρχης κυρία Εφη Βασιλειάδη. Νέα παρουσία που συμβάλλει στην εικόνα ανανέωσης που θέλει να δώσει η ηγεσία της ΝΔ στην Λάρισα η 32 χρονη δικηγόρος κυρία Στέλλα Μπίζιου κόρη του τοπικού επιχειρηματία στον χώρο της τυροκομίας από την Ελασσώνα.

Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ υπάρχει δύο φορές το όνομα Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός που δεν χρειάζεται σταυρό κατεβαίνει όπως πάντα στην Α’ Θεσσαλονίκης. Στις Σέρρες κατεβαίνει και ο εξάδελφος του γιος του Αχιλλέα Καραμανλή με σύνθημά του μάλιστα “Στα δύσκολα Καραμανλής” αξιοποιώντας την οικογενειακή παράδοση. Στα ψηφοδέλτια υπάρχει δύο φορές και το όνομα Αντώνης Σαμαράς αλλά πρόκειται για απλή συνωνυμία και συνεπωνυμία με τον πρωθυπουργό ο οποίος κατεβαίνει στην πατρίδα του την Μεσσηνία και στην Β΄Θεσσαλονίκης. Ο συνονόματός του κατεβαίνει στην Α΄Θεσσαλονίκης όπου θα δοθεί σκληρή μάχη αφού κατεβαίνουν επίσης η κυρία Έλενα Ράπτη, ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο κ. Κώστας Γκιουλέκας, ο κ. Γιώργος Ορφανός και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών κ. Στράτος Σιμόπουλος.

Τα μεγάλα μαχαίρια σε Α΄και Β’ Αθηνών

Οι  μεγάλες μάχες θα δοθούν στην Α΄ και στην Β’ περιφέρεια Αθηνών. Στην μεν Α΄ περιφέρεια επέστρεψε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που τα προγνωστικά την φέρνουν να ανταγωνίζεται με την συμπατριώτισσά της από την Κρήτη υπουργό Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη για την πρώτη θέση. Παρομοίως και ο υπουργός Δημοσίας Τάξως κ. Βασίλης Κικίλιας. Στην αποσυμφόρηση συνέβαλε η μετακόμιση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες, η αποχώρηση από την πολιτική του κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του κ. Ανδρέα Ψυχάρη και η μετακίνηση του κ. Νότη Μηταράκη που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην Χίο. Στην μάχη όμως ρίχνονται και ο κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας από τον ΛΑΟΣ όπως και ο κ. Θανάσης Πλεύρης και ο πρώην ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Μαυρομάτης.

Στη Β’ Αθηνών τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα αφού αν η ΝΔ έλθει δεύτερο κόμμα θα εκλεγούν από επτά έως εννέα βουλευτές ανάλογα με το ποσοστό που θα αποσπάσει τόσο πανελλαδικά όσο και στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Η κάθοδος του υπουργού Αμύνης κ. Νίκου Δένδια αυξάνει τον ανταγωνισμό και προκαλεί συσπείρωση εναντίον του σχεδόν όλων των υπολοίπων. Στα φαβορί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που θέλει να διατηρήσει την πρωτιά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγέλης Μειμαράκης όπως και η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Σοφία Βούλτεψη, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος και ο προκάτοχός του κ. Γιάννης Μιχελάκης. Ο κ. Μάκης Γιακουμάτος θα δώσει με αξιώσεις την μάχη όπως και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βρβιτσιώτης. Στην ίδια περιφέρεια κατεβαίνουν ο κ. Θανάσης Κόκκινος υιός του πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και ο πρώην ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος αλλά και οι κυρίες Κατερίνα Παπακώστα και Άννα Καραμανλή.

Στις καραμπόλες του σχηματισμού των ψηφοδελτίων είναι η ματαίωση της συνεργασίας με τον κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη και το κόμμα του. Μέχρι την Παρασκευή το πρωί το γαλάζιο επιτελείο έδινε την συνεργασία ως βέβαιη με τον πρώην ευρωβουλευτή των γερμανών φιλελεύθερων να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση. Τελικά διέρρευσε ότι δεν θα προχωρήσει η συνεργασία χωρίς άλλη εξήγηση. Παρασκηνιακά κυκλοφόρησε ότι μέτρησε η παλαιότερη περιπέτεια που είχε στην Γερμανία όταν του είχε αφαιρεθεί ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών όπως και οι δηλώσεις του το 2010 που καταφέρετο εναντίον του κ. Κώστα Καραμανλή.

Εκπλήξεις στο Επικρατείας

Μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις αρκετών ημερών ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα έχει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης ο οποίος παραιτήθηκε. Ο κ . Φορτσάκης γνωστός από την δημόσια σύγκρουσή του με τους αριστερούς φοιτητές του πανεπιστημίου του συμβάλλει στο πρόταγμα “νόμος και τάξη”του πρωθυπουργού. Όσον αφορά στις υπόλοιπες θέσεις όλα ήταν ανοικτά. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι τίποτε δεν είναι βέβαιο από όσα έχουν ακουστεί. Για την δεύτερη θέση εφέρετο ο κ. Δημήτρης Σταμάτης και για την τρίτη ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης. Η τέταρτη θέση φαίνεται να έχει συμφωνηθεί με τον κ. Βασίλη Οικονόμου την δεύτερη ηχηρή μετεγγραφή που έκανε ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Οικονόμου που είχε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ όταν διαφώνησε με το πρώτο μνημόνιο πέρασε στην ΔΗΜΑΡ για να καταλήξει στη ΝΔ αφού προηγουμένως ψήφισε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντως από την Παρασκευή κυκλοφορούσε ότι ο κ. Λαζαρίδης δεν έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί για δεύτερη φορά στο Επικρατείας. Για μία θέση όμως στο ψηφοδέλτιο ακουγόταν και το όνομα του έτερου συνεργάτη του Μεγάρου Μαξίμου κ. Σταύρου Παπασταύρου. 

Πηγή: protothema.gr