Σαν μία κίνηση που θα γυρίσει μπούμερανγκ για την ίδια τη Βρετανία, αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με ερώτημα την παραμονή ή την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius προειδοποίησε ότι η έξοδος από την ΕΕ θα ήταν επικίνδυνη  για τη Βρετανία και δεν δίστασε να απευθυνθεί με σκληρό τόνο στον πρωθυπουργό της χώρας, David Cameron. “Εάν μπεις σε μια ομάδα ποδοσφαίρου, δεν μπορείς να πεις ότι θέλεις να παίξεις ράγκμπι”, είπε.

Μάλιστα, ο Fabius δεν έκρυψε ότι κάποιες χώρες θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, για δικό τους όφελος. Όπως ο Cameron είχε δηλώσει πέρυσι ότι είναι έτοιμος να στρώσει το κόκκινο χαλί για τις γαλλικές επιχειρήσεις που θέλουν να γλιτώσουν από το αυστηρό φορολογικό καθεστώς του Hollande στη Γαλλία, έτσι και ο Fabius είπε: “Τις προάλλες είχα μία συνάντηση με Βρετανούς επιχειρηματίες και τους είπα: ‘Ακούστε, εάν η Μ. Βρετανία αποφασίσει να βγει από την Ευρώπη, θα στρώσουμε το κόκκινο χαλί για εσάς’”.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Martin Schulz, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα απορρίψουν το τελεσίγραφο του Cameron. Σε υψηλούς τόνους και το σχόλιο του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Guido Westerwelle. “Δεν υπάρχει η επιλογή του να διαλέγει κανείς ό,τι του αρέσει”, είπε. Επιθυμία της Γερμανίας είναι η Βρετανία να παραμείνει ένα πλήρες και εποικοδομητικό μέλος της ΕΕ. “Μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα σε αυτές τις γεμάτες προκλήσεις ημέρες της παγκοσμιοποίησης. Ως Ευρωπαίοι, είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα”, πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel εμφανίστηκε πιο μαλακή στάση. Όπως είπε, είναι προετοιμασμένη να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τις επιθυμίες των Βρετανών. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί, ωστόσο, να απαιτεί μια σειρά μεταρρυθμίσεις με τους δικούς του όρους. Η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός, είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Carl Bildt. “Η ευελιξία μου φαίνεται καλή, αλλά εάν φτάσουμε σε μία Ευρώπη 28 ταχυτήτων, στο τέλος δεν θα υπάρχει καθόλου Ευρώπη. Απλά ένα μπέρδεμα”.

Η πιο θετική αντίδραση ήρθε από την Ολλανδία, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος για Ευρωπαϊκά Θέματα,  Mark Verheijen να δηλώνει ότι ο κ. Cameron θα βρει έναν συνέταιρο στη χώρα του. “Θέλουμε μία Ευρώπη που να περιορίζεται στις βασικές εργασίες της”.