«Νερό στο μύλο» που έθεσαν σε λειτουργία διάφορα κέντρα, διασπείροντας τη φημολογία ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σκέφτονται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, προκειμένου να προκαλέσουν τοπικές εκλογές, ρίχνουν τώρα τα μέλη του κόμματος του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε πως «θα μεταχειριστούμε κάθε νόμιμο μέσο, για να περιφρουρήσουμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας. Κάθε νόμιμο μέσο ενάντια σε μια παράνομη κυβέρνηση».

Τι θα γίνει λοιπόν, στην περίπτωση που οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής κινηθούν στη μεθόριο του Συντάγματος, υποβάλλουν ομαδικά τις παραιτήσεις τους και παράλληλα αρνηθούν να καταλάβουν τις κενές βουλευτικές έδρες οι αναπληρωματικοί τους;

Θα προκηρυχτούν επαναληπτικές εκλογές στις 15 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες η ΧΑ εξέλεξε βουλευτή.  

Το συγκεκριμένο παράδειγμα έχει εφαρμοστεί στα μεταπολιτευτικά χρονικά το 1992: μετά την καταδίκη του κ. Δημήτρη Τσοβόλα από το Ειδικό Δικαστήριο, οι επιλαχόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας παραιτήθηκαν και προκηρύχθηκαν επαναληπτικές εκλογές, στις οποίες δεν πήρε μέρος η ΝΔ.

Η έδρα, βεβαίως, παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ και το εκλογικό αποτέλεσμα είχε μόνο πολιτικό μήνυμα, καθώς θεωρήθηκε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Επιπροσθέτως, η μία έδρα βουλευτή Επικρατείας που είχε η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνταγματολόγων, πρέπει να πάει στο κόμμα που έχει το μεγαλύτερο υπόλοιπο κατά την κατανομή των εδρών Επικρατείας, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου του 2012 (σ.σ.: στην προκειμένη περίπτωση, την έδρα θα λάβει το ΠΑΣΟΚ).

Πηγή: Protothema.gr