(update)

«Δεν θυμάμαι να ζήτησε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ,  Ντομινίκ Στρος Καν το 2010, ωστόσο θυμάμαι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αντιταχθεί σε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε την Παρασκευή ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν

Ο κ. Ρεν που μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα δέχεται σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς του, με την δήλωσή του αυτή επιρρίπτει ευθύνες στην σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ (η οποία το 2010 ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας) αλλά και του προκατόχου της Ντομινίκ Στρος Καν.
Στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι το χρέος της Ελλάδας έπρεπε να έχει αναδιαρθρωθεί από το 2010 -όπως επεδίωκε το ΔΝΤ και η Γερμανία- σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του ταμείου όμως διαφωνούσαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τη δήλωσή του ο Φιλανδός επίτροπος Οικονομικών αποκαλύπτει ότι η Γαλλία και η τότε υπουργός Οικονομικών της χώρας κυρία Λαγκάρντ έλεγαν όχι σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2010, ταυτιζόμενος εν μέρει με την προχθεσινή έκθεση του ΔΝΤ. Ωστόσο, ο κ. Ρεν έχει διαφορετική εκτίμηση απ’ αυτή που περιγράφεται στην έκθεση του ΔΝΤ υποστηρίζοντας πως ούτε ο τότε επικεφαλής του Ταμείου κ. Στρος Καν είχε ζητήσει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Ρεν περισσότερο αναθερμαίνουν παρά αποκλιμακώνουν την κόντρα Ευρώπης – ΔΝΤ για τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα και αποκαλύπτουν τη νευρικότητα του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών, ο οποίος επικρίνεται από τον ευρωπαϊκό τύπο για τους χειρισμοτου στην υπόθεση της Ελλάδας.

Από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται (στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη – Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη»)  ο Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν έκανε μία σκλήρή δήλωση λέγοντας ότι “το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης”. Σημείωσε δε ότι όταν ήταν Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια η ΕΕ συντόνιζε τις κινήσεις της με τις ΗΠΑ, μαζί  “πήγαμε και μαζί αποχωρήσαμε”. Αναφέρθηκε όμως ειδικότερα στην Ελλάδα λέγοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη και της αντιπολίτευσης. Άφησε δε να εννοηθεί ότι εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις τότε θα ξαναδούνε το πρόγραμμα. Πάντως ο κ. Ρεν είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στο τραπέζι θέμα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η Κομισιόν δεν κρύβει την ενόχλησή της όχι μόνο για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ αλλά και γιατί δεν ενημερώθηκε προηγουμένως με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστεί. Επιπλέον διαβλέπει ότι μετά τα προβλήματα του προγράμματος για την Ελλάδα το ΔΝΤ λόγω και των πιέσεων από τα μέλη του μεθοδεύει την απεμπλοκή του. Παράγει δε η έκθεση και η συμπεριφορά του ΔΝΤ αποτελέσματα όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ κυρίως για εκείνα που βρίσκονται σε μνημόνια ή υπό αυστηρή επιτήρηση.

Τι υποστηρίζει το ΔΝΤ
Η «κόντρα» ανάμεσά στην Κομισιόν και το ΔΝΤ ξέσπασε έπειτα από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου και την παραδοχή των λαθών σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε να ζητήσει τη συνδρομή του Ταμείου και οι ευρωπαίοι εταίροι στην αρχή είχαν αποκλείσει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στο Φόρουμ που οργανώνεται στο Ελσίνκι θα μιλήσει το μεσημέρι και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος νωρίτερα στο περιθώριο συναντήθηκε με τον κ. Όλι Ρεν και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: protothema.gr