Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
 
Στον σκληρότερο ιδιοκτήτη ακινήτων εξελίσσεται η Εκκλησία, η οποία μη αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος που υπάρχει στη χώρα, προβαίνει σε πλήθος εξώσεων κατά επιχειρήσεων ακόμα κι όταν αυτές επί χρόνια διετέλεσαν κορυφαίοι χρηματοδότες του φιλανθρωπικού τη έργου.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ, η εταιρεία ΦΩΚΑΣ προχώρησε με επιτυχία στην υπάγωγή της στο άρθρο 99 πετυχαίνοντας τη συμφωνία των τραπεζών, των εργαζομένων και των προμηθευτών και εξασφαλίζοντας παράλληλα με επιτυχία χρηματοδότηση από τις τράπεζες για το διακανονισμό, που ζήτησε για το κατάστημα Τσιμισκή 48-50, η ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας, ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου στη Θεσσαλονίκη, στις 27/09/2013 προχώρησε σε έξωση της επιχείρησης. Κι αυτό ενώ επί 40 χρόνια η Μονή έχει λάβει από ενοίκια άνω των 50 εκατ. ευρώ από την ιστορική εταιρεία! Η κίνηση μάλιστα της Ιεράς Μονής να βάλει από μόνη της λουκέτο και να σφραγίσει το μαγαζί με τρόπο επιθετικό, δείχνει άλλο ήθος από αυτό που τουλάχιστον κάποιοι θα περίμεναν από ένα εκκλησιαστικό φορέα. Σύμφωνα με πηγές του newmoney.gr, στο πλαίσιο της συμφωνίας του ο όμιλος Φωκά με την Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας κατάφερε με την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη των τραπεζών να υλοποιήσει την υπόσχεση του να συγκεντρώσει το ποσό των 370.000 ευρώ για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Η ιστορική επιχείρηση με το μεγάλο μάλιστα φιλανθρωπικό έργο στην περιοχή βρισκόταν σε τελική διαδικασία με τη βοήθεια και της Deloitte για την έγκριση αυτού του ποσού, που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε οι τράπεζες ενημέρωσαν τόσο το δικηγόρο της Μονής κ. Ζέρβα, όσο και τον Παναγιώτατο για την καταβολή αυτού του ποσού την προσεχή Δευτέρα 30/9/2013. Κι ενώ η Μονή είχε λάβει όλες τις εγγυήσεις «ανυπόμονη» για την είσπραξη των χρημάτων προχώρησε σε μονομερή ενέργεια κυλιδώνοντας άδικα το όνομα μιας ιστορικής εταιρείας στα μάτια των καταναλωτών της στη βόρεια Ελλάδα!

Την ίδια ώρα που εξελίσσεται αυτή η σκληρή στάση της εκκλησίας, οι εργαζόμενοι του ομίλου Φωκά εξέδωσαν επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας καταγγέλοντας τη μονομερή ενέργεια της, μιλώντας για ενέργεια που υποκινήθηκε από τρίτα επιχειρηματικά συμφέροντα και υπενθυμίζοντας σειρά έργων που η οικογένεια Φωκά υλοποίησε εδώ και 40 χρόνια με δωρέες προς όφελος της εκκλησίας και της κοινωνίας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται όλες οι δωρέες της οικογένειας Φωκά όπως:  

– 1978: Κατασκευή συγκροτήματος Γυμνασίου και Λυκείου 12θέσιουστο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκηw
-1982: Κατασκευή Παιδική χαρά ΦΩΚΑΣ, με πρότυπα Ευρωπαϊκά (Γερμανικά) παιχνίδια, για παιδιά στην περιοχή Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης
– 1982: 12 πάρκα αναψυχής σε δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και εξοπλισμός με καινούργια παιχνίδια
-1984: H κατασκευή και επιχορήγηση Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στην περιοχή 25ης Μαρτίου στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Έναρξη λειτουργίας 1987. Στέγαση: 250 παιδιά αλλά λόγω μεγάλης προσέλευσης σήμερα στεγάζονται 450 παιδιά.
– 1988: Ανέγερση σχολείου (νηπιαγωγείο) τετραώροφης οικοδομής στο Δήμο Ευόσμου
– 1995: Δωρεά 2 εξωτερικών πτερύγων στην μονή Αγ. Θεοδώρας
– 1996: Η δημιουργία ενός ζεστού σπιτιού «Απόστολος Φωκάς», στο ελληνικό “παιδικό χωριό Β. Ελλάδας” στην περιοχή Φίλυρο Θεσσαλονίκης που αποτελεί προσφορά σε παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει οικογένεια.
-1997: Κατασκευή ανεξάρτητου τριώροφου κτιρίου και πλήρη προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για τη στέγαση και τη λειτουργία νέας πτέρυγας 700 τ.μ. για παιδιά με ειδικές ανάγκες, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο εις μνήμη Αποστόλου Φωκά. Επισκεψημότητα: 6.000 άτομα/ χρόνο.
Έπειτα από 2 χρόνια παρόμοιο έργο έγινε στην Αθήνα αλλά ο αριθμός επισκεψημότητας σε ετήσια βάση είναι αρκετά χαμηλότερός σε σχέση με το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
– 2001: Ο όμιλος Fokas έχει τιμηθεί από τον δήμαρχο Αθηναίων για την συμβολή του στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας (εκτενή αποκατάσταση σε 3 ιστορικά κτήρια)
– Ανέγερση του ναού Τορώνης Χαλκιδικής Ιερομάρτυρα Φωκά
– Συμμετοχή στην ανέγερση πολλών Ιερών Ναών του Δ. Θεσσαλονίκης