Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μπορεί η αγορά πληροφορικής να παρουσίασε δείγματα κάμψης πολύ πριν από την κρίση, μπορεί πολλές φορές η ύφεση να οδήγησε σε λουκέτα μεγάλες ή μικρότερες επιχειρήσεις ή η γκρίνια να μη λείπει από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, όμως μια σειρά διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη αποδεικνύει πως, αν και με χαμηλότερες από το παρελθόν τιμές ή με μεγάλες δυσκολίες, κάτι εξακολουθεί να κινείται στην αγορά. Μόλις πριν από λίγο καιρό οι κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου πληροφορικής επισήμαιναν την πολύμηνη αναστάτωση που προέκυψε στο κομμάτι της προκήρυξης και υλοποίησης των δημόσιων έργων του κλάδου λόγω του κυβερνητικού ανασχηματισμού που έλαβε χώρα μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και της ευρύτερης πολιτικής αναστάτωσης. Οχι πως και τώρα δεν φοβούνται ότι θα γίνει κάτι αντίστοιχο -ή ακόμη και χειρότερο- σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, όμως το γεγονός ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διαγωνισμοί με μεγάλα ποσά και δεκάδες υποέργα που κρύβουν δουλειές για μεγάλο πλήθος μεγάλων ή μικρότερων σχημάτων οδηγεί σε μια «ανακωχή» από τη συνήθη γκρίνια.

Κορωνίδα των έργων που αυτή τη στιγμή εξελίσσονται και απασχολούν το σύνολο της αγοράς, λοιπόν, είναι το Σύζευξις ΙΙ, το μεγαλύτερο έργο δηλαδή των τελευταίων ετών στις τηλεπικοινωνίες που έχει προϋπολογισμό 616 εκατ. ευρώ, με ποσό ύψους 172 εκατ. ευρώ να προέρχεται από κοινοτικούς πόρους. Αναφερόμαστε στη συνέχεια του Σύζευξις Ι, που προβλέπει την εγκατάσταση σε 34.000 οργανισμούς και φορείς του κράτους δικτύων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών φωνής, δεδομένων και εικόνας. Σε ό,τι αφορά το Σύζευξις ΙΙ, ήδη προχωρά η διαδικασία επιλογής του αναδόχου για καθένα από τα συνολικά πέντε υποέργα. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι προσφορές για τα πέντε υποέργα έχουν καταθέσει οι πιο σημαντικοί παίκτες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις υποδομές δικτύων και πληροφορικής. Ιδιαίτερα για το τελευταίο υποέργο του Σύζευξις ΙΙ, ύψους 26,6 εκατ. ευρώ, που αφορά υπηρεσίες παρόχου υπηρεσιών Διαδικτύου και συμβολαιοποιημένες συμφωνίες μεταξύ φορέα και παρόχου, προσφορές υπέβαλαν οι κοινοπραξίες των εταιρειών ΟΤΕ-Space Hellas-Unisystems-Intrasoft και Pricewaterhousecoopers Business Solutions A.E-Cosmos Business Systems. Σε σχέση με το έργο για τις υποδομές ασφάλειας, τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψης και καλωδίωσης, προϋπολογισμού 132,6 εκατ. ευρώ, προσφορές υπέβαλαν τέσσερις κοινοπραξίες και σχήματα. Πρόκειται για τη Logicom Solutions, την Globo Technologies και τις κοινοπραξίες ΟΤΕ-Space Hellas-Unisystems και ONEX Hellenic-ZTE Hellas-Forthnet.

Βρέχει… έργα

Την ώρα που τα παραπάνω προχωρούν με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς (αν και δεν λείπουν κάποιες φωνές που ψιθυρίζουν μοίρασμα που ήδη έχει υπάρξει στη σχετική πίτα των έργων), ήδη υπήρξε η τρίτη και ίσως και τελευταία προκήρυξη του έργου δημιουργίας του Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης, προϋπολογισμού 1,675 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία Space Hellas για την υλοποίηση του έργου «Υπηρεσίες δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλή­ματος για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών και της υγιούς επιχειρημα­τικότητας». Η αξία του ανέρχεται στα 2.331.824,78 ευρώ. Επίσης, το έργο «Ψηφιακές Υπηρεσίες Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης» ανατέθηκε στην ένωση εταιρειών I know how Πληροφορική A.E. – Pricewaterhousecoopers Business Solutions Α.Ε. Ταυτόχρονα, πρωτοβουλία με έργα πίσω από αυτήν υπάρχει και στο σχέδιο δράσης «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχό­ληση», την οποία συντονίζει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ενώ προωθήθηκαν και οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο ψηφιακής καταγραφής, αποθήκευσης και διάθεσης πρακτικών συνεδριάσεων δικαστηρίων. Παράλληλα με τα παραπάνω, προχωρά και η υπόθεση των ψηφιακών πυλών ελέγχου στα τελωνεία της χώρας, η ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών για το Κτηματολόγιο, αλλά και σειρά δράσεων μέσω του ΕΣΠΑ και των χρηματοδοτήσεων Γιούνκερ.

Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρονται σε σχέδιο να πέσει στην εγχώρια αγορά πληροφορικής μέχρι και το 2016 τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε άμεσα ή έμμεσα έργα, χρήματα που θα οδηγήσουν την αγορά σε κάποια άνθηση. Ολα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε σχέση με την τελική πορεία υλοποίησης των κρίσιμων έργων.