Το θετικό κλίμα στον τραπεζικό κλάδο και η αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου έφεραν και πάλι την αγορά σε απόσταση αναπνοής από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων την εβδομάδα που πέρασε. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 3,81%, ενώ από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κατά 5,96%.

Ήταν μια εβδομάδα, όπως αναφέρει στην ανάλυση της η BETA ΑΧΕΠΕΥ,  με πολλά θετικά εγχώρια νέα ξεκινώντας από τις ισχυρές ενδείξεις κάλυψης των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών εώς την πολύ πιθανή ολοκλήρωση της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ.

Την ίδια στιγμή σε μια συμβολική κίνηση η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επανέναρξη των έργων παραχώρησης στις οδικές αρτηρίες της χώρας που είχαν σταματήσει λόγω της αδυναμίας χρηματοδότησης τους ενώ σε μια πιο ουσιώδη κίνηση τα Ελληνικά Πετρέλαια απευθύνονται στις αγορές για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού τους.

Η κίνηση των Ελληνικών Πετρελαίων έχει βαρύνουσα σημασία καθώς αποτελεί την τρίτη προσπάθεια αναζήτησης κεφαλαίων εισηγμένης επιχείρησης στο εξωτερικό (ΟΤΕ, Τιτάν) μετά την κρίση του περυσινού Μαΐου, δείγμα ότι σιγά σιγά ανοίγουν οι αγορές κεφαλαίου για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Θετικά νέα υπήρξαν και από την εξέλιξη των βασικών μακροοικομικών μεγεθών της χώρας ενώ η ανοδική τάση στο εξωτερικό συντηρήθηκε από τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία ήταν καλύτερα ή ανάλογα των εκτιμήσεων αλλά και την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι το όριο των 980 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε μια ήπιας μορφής διόρθωση τηρουμένων των πολύ ισχυρών κερδών που καταγράφονται στις τρεις τελευταίες εβδομάδες στο ΧΑ (~ +17%).

Αν και η ανοδική κίνηση έχει αφήσει πίσω της ένα εμφανές ανοδικό χάσμα στις 951 μονάδες, τα πρόσφατα σήματα αγορών έγιναν ακόμα πιο ξεκάθαρα αφού ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον πάρει αποστάσεις «ασφαλείας» από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Οι ταλαντωτές έχουν αρκετό χώρο ώστε να θεωρηθούν υπεραγορασμένοι ανανεώνοντας το ραντεβού της αγοράς με τις 1.000 μονάδες. Οι συνεδριάσεις ωστόσο της Μ. Εβδομάδας δεν φημίζονται για την δυναμική τους και οι ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την Τετάρτη του Πάσχα μπορούν να θεωρηθούν μια αρκετά σημαντική χρονική απόσταση περιορίζοντας ίσως το βαθμό συμμετοχής και την ταχύτητα της ανόδου.
Η προοδευτική βελτίωση των συναλλαγών αποτελεί πάντως μια ακόμα θετική εξέλιξη καθώς μπορεί να θεωρηθεί βασικό προαπαιτούμενο για την διάσπαση των 1.000 μονάδων και την επίτευξη νεώτερων φετινών υψηλών που είναι και ο τελικός στόχος αυτής της ανοδικής κίνησης.

Η επόμενη εβδομάδα

Τρείς συνεδριάσεις θα περιλαμβάνει η επόμενη εβδομάδα αφού την Μ. Τετάρτη το χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό λόγω της αργίας της πρωτομαγιάς. Σε αυτές τις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν, η Frigoglass θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου (29/4) πριν την έναρξη της συνεδρίασης, την ίδια ημέρα θα ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της «Ελβετικής» Coca Cola, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει την δεύτερη και τελευταία επαναληπτική γενική συνέλευση για την αύξηση του κεφαλαίου της.

Την επομένη (30/4) συγκαλείται η γενική συνέλευση της Eurobank για το ίδιο θέμα η οποία θα αποφασίσει την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας από το ΤΧΣ. Ωστόσο την τελευταία ημέρα του Απριλίου θα ολοκληρωθούν οι έκτακτες αλλαγές στην διάρθρωση του MSCI της μεσαίας κεφαλαιοποιήσης κατά την οποία οι εκτιμώμενες εισροές στην μετοχή του ΟΤΕ υπολογίζονται σε 11,6 εκ. μετοχές.

Ο ΟΤΕ είναι η μοναδική αλλαγή στην σύνθεση των δεικτών και η διαγραφή του από τον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης στην μεσαία ενδεχομένως να αυξήσει το βαθμό ενδιαφέροντος κάποιων ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων που παρακολουθούν τους σχετικούς δείκτες.