Σε αναζήτηση επενδυτών για τη ΔΕΗ αλλά και ευρύτερα στο χώρο της ενέργειας έχει αποδοθεί η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα. Μάλιστα κατά  την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο για την εκδήλωση του εκδοτικού ομίλου «Die Welt», ο κ.Σαμαράς ζήτησε από τους επιχειρηματίες τους οποίους συνάντησε να «αγοράσουν Ελλάδα» και η ανταπόκριση που βρήκε συνδέεται προνομιακά με το χώρο της ενέργειας. Και βέβαια σε αυτό τον τομέα η ΔΕΗ αποτελεί το ισχυρό “χαρτί”.

Γι αυτό, και σύμφωνα με πληροφορίες του “energypress.gr” το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν για το μοντέλο της αποκρατικοποίησης συντείνουν στο σενάριο της δημιουργίας μίας ή δύο «μικρών ΔΕΗ» δηλαδή θυγατρικών στις οποίες θα περάσουν μονάδες της επιχείρησης αντιπροσωπευτικές του μίγματος καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές και ίσως φυσικού αερίου)  και οι οποίες θυγατρικές θα βγούν προς πώληση. Πρόκειται για μία πληροφορία που φαίνεται να επιβεβαιώνει σχετικό δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος” απ’ τον περασμένο Αύγουστο.

Παράλληλα όμως, εξακολουθεί να παίζει και το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή. Για να υπάρξει όμως μία συμφωνία με έναν στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει πρώτα να έχει καθοριστεί το σχέδιο για το ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν και σε πιο χρονικό πλαίσιο.

Τη συγκεκριμένη λύση, σύμφωνα με το “energypress.gr”, την προωθεί με επιμονή το ΤΑΙΠΕΔ. Η διοίκηση του Ταμείου θέλει να έχει σύντομα αποτελέσματα, και θεωρεί ότι αυτή είναι η ασφαλέστερη λύση. Άλλωστε το ΤΑΙΠΕΔ δεν ασχολείται με την ανάγκη πρόσβασης ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα, παράμετρο όμως που είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Έτσι προχωρούν οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ και πώλησης μονάδων της.