του Γιώργου Δημητρομανωλάκη

Ιδιαίτερα θετική περιγράφεται η δράση της Task Force υπό τον κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ στη τέταρτη κατά σειρά έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση αναφέρει ότι έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή των δομών σε όλα τα υπουργεία και στη δημόσια διοίκηση έτσι ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί και ειδικότερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που χρειάζεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μειώθηκαν κατά 30% οι γενικές διευθύνσεις και διάφορα άλλα νευραλγικά πόστα από τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30%.

Αντίστοιχη υποχρέωση έχει αναλάβει η Task Force να εκπονήσει σχέδιο μείωσης των δομών και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επι πρόσθετα, η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες δυσκολεύονται να χορηγήσουν ρευστότητα στο σύστημα εξαιτίας της μη ανακεφαλαιοποίησής του ( θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 2 μήνες) αλλά και στη χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη έκθεση πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα αυτό, καθώς η Ελλάδα μπορεί να πάρει από τα διαρθρωτικά ταμεία 2,2 δισ ευρώ.

“Το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο του 2013 αναλήφθηκαν πολιτικές δεσμεύσεις για διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και με προσπάθειες ώστε να αποφέρουν το μέγιστο δυνατό όφελος για τη χώρα. Ωστόσο, μετά από 5 έτη οικονομικής συρρίκνωσης, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη πίεση από τον γενικό πληθυσμό για αναστροφή στην οικονομική πορεία. Οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες, με αύξηση της ανεργίας (27,2% τον Ιανουάριο 2013) και ευρεία δυσπραγία. Η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή έχουν καταστεί κύριο μέλημα της κυβέρνησης”, αναφέρει η έκθεση.

Παραδείγματα μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη υποστηριχθεί από την τεχνική βοήθεια:

Τα παρακάτω είναι μερικά πρόσφατα παραδείγματα μεταρρυθμιστικών βημάτων που έχουν υλοποιηθεί, υποστηριζόμενα από την τεχνική βοήθεια που συντονίζεται από την Ομάδα Δράσης, όπως σημειώνονται στην έκθεση.

• Μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης: Έχει ολοκληρωθεί η επανεξέταση της οργάνωσης των περισσότερων ελληνικών υπουργείων – που αντιστοιχεί σε περίπου 206.000 υπαλλήλους. Το γεγονός αυτό άνοιξε τον δρόμο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2013, για την έγκριση των προτάσεων από το ελληνικό Συμβούλιο Μεταρρυθμίσεων υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

• Συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων: οι επιτόπιες εργασίες άρχισαν εκ νέου τον Απρίλιο του 2013. Συνεχίζονται παράλληλα οι συζητήσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των έργων, με βάση τη « συμφωνία επαναφοράς» που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο. Η απόφαση σχετικά με την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση αναμένεται ότι θα ληφθεί τον Ιούνιο

• Διευκόλυνση των εξαγωγών: Μετά από μία διεξοδική εξέταση των ελέγχων προ του εκτελωνισμού για δύο σημαντικά εξαγόμενα προϊόντα (νωπά φρούτα και φέτα) ακολούθησε γρήγορα η έκδοση νομοθεσίας για τη θέσπιση ορισμένων αρχικών απλουστεύσεων των ελέγχων και των μεθόδων εργασίας.

• Εξωδικαστική επίλυση διαφορών: Με βάση την παροχή τεχνικής βοήθειας για τον σχεδιασμό της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, καθιερώθηκε πρόσφατα σύστημα διαμεσολάβησης στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει τριετή εκστρατεία που θα βοηθά τους πολίτες να αποφεύγουν χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες και την  ανάπτυξη κέντρων κατάρτισης διαπιστευμένων διαμεσολαβητών.