Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την έκδοση τετραετούς ευρω-ομολόγου της Ελληνικά Πετρέλαια, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με σταθερό επιτόκιο 8%.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 7 φορές, ενώ το 60% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές, σε συνέχεια του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε κατά την διάρκεια των παρουσιάσεων της εταιρείας, στο πλαίσιο του πρόσφατου roadshow. Σαν αποτέλεσμα, το ύψος του ομολόγου αυξήθηκε στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το τοκομερίδιο μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις της εταιρείας.

Σχολιάζοντας την έκδοση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης έκδοσης Ευρω-ομολόγου στην ιστορία της Ελληνικά Πετρέλαια επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών στις προοπτικές και τη στρατηγική της εταιρείας. Η έκδοση έρχεται μετά την ολοκλήρωση του πενταετούς επενδυτικού μας προγράμματος και την εκκίνηση και εμπορική λειτουργία του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου Ελευσίνας, καθώς και την αναχρηματοδότηση δανείων που έληξαν στο τέλος του 2012. Το Ευρω-ομόλογο διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης και την κεφαλαιακή μας βάση, επεκτείνει τον ορίζοντα ωρίμανσης των δανειακών μας υποχρεώσεων και αυξάνει την ευελιξία χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων μας. Το ύψος της ζήτησης, η σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης και η αυξημένη συμμετοχή ξένων επενδυτών αποδεικνύουν της σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς και των προοπτικών της.»

Οι ομολογίες, έκδοσης HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, είναι πλήρως εγγυημένες από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ. Η εκκαθάριση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Μαΐου και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και η κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Οι τράπεζες Alpha Bank Α.Ε., Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank Ergasias S.A., HSBC Bank plc και NBG Securities S.A. είχαν ρόλο διοργανωτριών τραπεζών (Joint Lead Managers) της Έκδοσης.