Σημαντική βελτίωση των προσδοκιών ότι η χώρα θα τα καταφέρει βλέπει  η Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

«Η εξέλιξη αυτή, που συμπίπτει με τη διαφαινόμενη επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, σηματοδοτεί την απαρχή μιας περιόδου καλών ειδήσεων και οικονομικών εξελίξεων, τώρα που όπως διαφαίνεται η χώρα θα εμφανίσει το 2013 πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα καθώς και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινήθηκε ανοδικά στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 20213 παρά τις αρνητικές επιπτώσεις και στη χώρα μας από το δραστικό «κόντεμα» του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου από το Eurogroup την 25η Μαρτίου 2013 με την απαλλοτρίωση των ανασφάλιστων καταθέσεων των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η συνεχής κατά τους τελευταίους 6-μήνες άνοδος του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την επάνοδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και την είσπραξη των  52 δισ. ευρώ της χρηματοοικονομικής ενίσχυσης της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ και από το ΔΝΤ  συνεχίζουν να εκπέμπουν θετικά μηνύματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2013.

Η ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος, στο βαθμό που θα διατηρηθεί και στους επόμενους μήνες, προοιωνίζεται την έγκαιρη βελτίωση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ  στα επόμενα 3μηνα του 2013.

Η Alpha Bank σημειώνει ακόμη ότι στην αγορά εργασίας επίσης προκύπτουν ενθαρρυντικές εξελίξεις, κυρίως από τα στοιχεία των ροών προσλήψεων – απολύσεων εργαζομένων που δημοσιεύονται από τον ΟΑΕΔ και το Υπ. Εργασίας (σύστημα ΕΡΓΑΝΗ).

Από την εξέλιξη των ροών απασχόλησης προκύπτει ότι αμβλύνεται σταδιακά η αρνητική εικόνα της αγοράς εργασίας, ειδικά τους πρώτους μήνες του 2013.

«Η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης και η κατάρτιση ανέργων σε θέσεις πραγματικής απασχόλησης επιδιώκεται τώρα και με δύο νέα προγράμματα που θεσπίστηκαν με τα νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή την 28η Απριλίου 2013. Τα προγράμματα αυτά προβλέπουν τα ακόλουθα: Πρώτον, τη μείωση κατά 10% των εργοδοτικών εισφορών για επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν προβεί σε απόλυση εργαζομένων από την 1η Απριλίου του 2013 και δεν θα το κάνουν ούτε κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιδότησης», αναφέρεται στο δελτίο.