Απώλειες καταγράφουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βουλιάζει στην ύφεση. Παράλληλα η μεικτή εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα “σιγοντάρουν” την μικρή διόρθωση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, ο οποίος κινείται ανοδικά εδώ και 11 μήνες,  καταγράφει οριακές απώλειες 0,2% και κινείται στην περιοχή των 296 μονάδων.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 στο Παρίσι υποχωρεί 0,10% και στο Παρίσι ο CAC 40 0,20%. Αντίθετα στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει οριακά κέρδη.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,35% ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύεται 0,40%.

Την ίδια στιγμή το ευρώ σημειώνει μικρές απώλειες έναντι του αμερικανικού νομίσματος και διαπραγματεύεται στο 1,3170 δολ.

Η μετοχή της Sanofi σημειώνει απώλειες καθώς η φαρμακοβιομηχανία είπε σήμερα ότι ο ανταγωνισμός απ’ τα φθηνά αντίγραφα σκευάσματα έχει ενταθεί καθώς λήγουν μία σειρά από πατέντες της.

Με απώλειες και η Statoil καθώς η εταιρεία υδρογονανθράκων ανακοίνωσε ότι είχε μικρότερη παραγωγή.

Από την άλλη ανοδικά κινείται ο τίτλος της  Bayerische Motoren Werke μετά τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το προηγούμενο τρίμηνο η αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 46,7 μονάδες τον Απρίλιο από 46,8 το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Markit Economics. Υπενθυμίζεται ότι οι 50 μονάδες είναι το διαχωριστικό σημείο μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης.

Λόγω της καθοδικής τροχιάς της οικονομίας, η αγορά περιμένει απ’ την ΕΚΤ να αποφασίσει σήμερα τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%. Η απόφαση θα κοινοποιηθεί στις 14.45 ώρα Ελλάδας μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΔΣ, που σήμερα γίνεται στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Στις 15.30 θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Ντράγκι.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 καταγράφουν άνοδο 0,3%. Χθες η Fed είπε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα ύψους 85 δισ δολ. κάθε μήνα, ενώ είναι έτοιμη να αυξήσει τις συγκεκριμένες αγορές εάν οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν.

Το πρωί τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν στο κόκκινο μετά τα νέα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα που δείχνουν ότι η ασιατική οικονομία έχει ρίξει ταχύτητα

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific, στο Τόκιο, σημείωσε απώλειες 0,4% στις 140,74 μονάδες και εννέα στους δέκα βιομηχανικούς ομίλου υποχώρησαν.