Μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το καλοκαίρι προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωση του στο «Εθνος της Κυριακής».

Ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί στο 4% από 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 και στο 5% από 10% για το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ. Ετσι αν κάποιος αγοράσει ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ, θα καταβάλει για φόρο μεταβίβασης 7.300 ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα πληρώσει 14.600 ευρώ.

Το όφελος βέβαια για τους ιδιοκτήτες θα εξαρτηθεί και από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα εξισορροπήσει τις αντικειμενικές αξίες μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, ωστόσο θα υπάρξουν και περιοχές όπου θα κινηθούν ανοδικά.
    

«Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς», δηλώνει ο υπουργός προσθέτοντας ότι «οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα».
Η νέα ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, θα συνδυασθεί με τις επικείμενες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» ο κ Στουρνάρας εκφράζει την αισιοδοξία του για έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος το 2014, ενώ υπολογίζει πολλά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πιστεύει πως «αν πάει καλά, αν πετύχουν οι τρεις αυξήσεις κεφαλαίου, θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ανετότερη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα το χρονικό ορόσημο για τον κ. Στουρνάρα είναι ο Μάιος του 2014. «Από όσα θα έχουν γίνει ως τότε θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει το πρώτο βήμα απεξάρτησης από την τρόικα» λέει ο υπουργός Οικονομικών.
Οπως εξηγεί, «τον Μάιο του 2014 τελειώνουν οι δόσεις των δανείων της τρόικας και η χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να βγει μόνη της στις αγορές».

Αυτό σημαίνει ότι τα ελλείμματα θα πρέπει να έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο, να έχουν διαμορφωθεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η χώρα να χρειάζεται λίγα χρήματα, μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ τον χρόνο για να είναι επιτυχές το εγχείρημα εξόδου στις αγορές.

Ο κ Στουρνάρας προσβλέπει επίσης στη βοήθεια των Γερμανών για την ίδρυση – ή στη μετατροπή κάποιας εκ των υπαρχουσών – μιας επενδυτικής τράπεζας, η οποία θα αναλάβει περισσότερο ρίσκο για την ανάπτυξη της χώρας.

Τέλος ο κ. Στουρνάρας περιμένει πολλά και από τους Κινέζους.
Όπως επισημαίνει, «οι Κινέζοι νιώθουν καλά μαζί μας, θεωρούν ότι οι Έλληνες τους αντιμετωπίζουμε φιλικά, νιώθουν ασφάλεια και έχουν πεισθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας κόμβος εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη».