Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο  υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζει ότι η κοινωνική κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη. Εντούτοις «δεν βρισκόμαστε κοντά σε έκρηξη», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σημειώθηκε ισχυρή μείωση των μισθών και των συντάξεων, ενώ αυξήθηκαν οι φόροι.
Ερωτηθείς ποιες είναι ο επόμενες προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται στις ιδιωτικοποιήσεις και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αρνείται, παράλληλα, ότι υπήρξε διαμάχη με την τρόικα με αντικείμενο την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και περιγράφει τα μέτρα για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.
Στην ερώτηση, ποιος άντλησε μέχρι τώρα πλεονεκτήματα από την κρίση, ο υπουργός Οικονομικών είναι σαφής: «Η Γερμανία και οι άλλες χώρες των «τριών Α» είναι οι κερδισμένοι της κρίσης. Στις χώρες αυτές σημειώθηκε σημαντική μείωση των επιτοκίων, όχι μόνο για τα κράτη αλλά και για τις επιχειρήσεις».
Πάντως, ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Γερμανία. «Πιστεύω σε πολιτικές στρατηγικές προς όφελος και των δύο πλευρών και είμαι πεπεισμένος ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση και ένας συμβιβασμός», λέει χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός.
Ερωτηθείς για τα αίτια της κρίσης, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι τόσο η χαμηλή ανταγωνιστικότητα όσο και η λιτότητα έπαιξαν σημαντικό ρόλο. «Μετά την ένταξή της στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα έκανε τραγικά λάθη. Διόγκωσε τον δημόσιο τομέα, κάτι το οποίο επηρέασε αρνητικά τον προϋπολογισμό και την ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα δεν προχώρησε στην φιλελευθεροποίηση των αγορών και των επαγγελμάτων και απομακρύνθηκε από την παγκόσμια αγορά», εξηγεί ο υπουργός.
«Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, να εξάγουμε αντί να καταναλώνουμε. Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα της κρίσης που να κατέβαλε ένα τόσο υψηλό τίμημα στα πεδία της μείωσης των μισθών και συντάξεων και της ανεργίας. Τώρα είμαστε λίγο πριν από τον στόχο και δεν θέλουμε να αποτύχουμε», καταλήγει ο υπουργός.