Κρίσιμο παράγοντα για μία ισχυρή ανάπτυξη αποτελεί η ενδυνάμωση του χρηματοοικονομικού συστήματος, στην Ελλάδα και σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, “το θεσμικό πλαίσιο έχει τεθεί σε ισχύ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος ως τα μέσα της χρονιάς και οι τράπεζες θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν μία σταδιακή ανάκαμψη στην πίστωση καθώς θα επιστρέφουν οι καταθέσεις και θα αποκατασταθεί η πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά”.
 

Πάνω στο τελευταίο σημείο το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι “η μείωση της σχέσης των ελληνικών τραπεζών με τα ελληνικά ομόλογα θα βοηθήσει στην πιο ταχεία πρόσβαση στις αγορές”. Ως εκ τούτου, σημειώνει, ότι η βαθιά απομόχλευση που είναι σε  εξέλιξη τα τελευταία χρόνια σε λίγο θα σταματήσει.

 Βέβαια προειδοποιεί ότι και σ’ αυτό το τομέα υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις:
 

Α) Μία μεγάλη ανησυχία είναι η διασφάλιση ότι η μεγάλη εισροή κεφαλαίων του Δημοσίου δεν θα δώσει και το έναυσμα για εμπλοκή της κυβέρνησης στη λειτουργία των τραπεζών και τη χορήγηση πίστωσης εκεί που δεν πρέπει. Αποτελεί κρίσιμο να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο εταιρικής λειτουργίας με ενίσχυση της διαφάνειας και της εποπτείας. Και πάνω απ’ όλα η άμεση επαναιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
 

Β) Προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα είναι να διατηρήσει και να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δίδοντας μία λύση εν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, θα βοηθήσει ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των τραπεζών αλλά και των δανειοληπτών. Ένα πιο ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αναπτυχθεί και να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα. Πάνω σε αυτό η αποστολή καλωσορίζει τη δέσμευση των Αρχών να θέσουν σε εφαρμογή ένα θεσμικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Στ. Μορ.