Η κριτική στην έκθεση του ΔΝΤ επικεντρώνεται κυρίως σε τρία βασικά ζητήματα όπως ότι η φοροδιαφυγή των πλουσίων οργιάζει, τα κλειστά επαγγέλματα κρατούν ψηλά τις τιμές και  οι απολύσεις στο Δημόσιο παραμένουν ταμπού.
Η αναφορά του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι  κάνει λόγο για ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις γεγονός που, όπως γράφει, έχει οδηγήσει την προσαρμογή να επιτυγχάνεται  με ανόμοια κατανεμημένα τα βάρη της.

Χαρακτηρίζει «διαβόητη» την ελληνική φοροδιαφυγή και σημειώνει ότι έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος στην αντιμετώπισή της.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι πλούσιοι και οι αυτοπασχολούμενοι απλά δεν πληρώνουν δίκαια το μερίδιό τους, γεγονός που έχει οδηγήσει το πρόγραμμα να βασίζεται υπερβολικά σε οριζόντιες περικοπές δαπανών και στην επιβολή υψηλότερων φόρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Διαπιστώνει επίσης πως «παρότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν προκαλέσει αξιοσημείωτη πτώση των ονομαστικών μισθών, αυτό σε περιορισμένο και μόνο βαθμό έχει οδηγήσει και σε χαμηλότερες τιμές, εξαιτίας της αποτυχίας να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και γενικότερα να ανοίξει ο ανταγωνισμός. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που τόσο μεγάλο βάρος έχει μέχρι στιγμής πέσει σε μισθωτούς και συνταξιούχους»
Χαρακτηρίζει τέλος διασωθέν το Δημόσιο από το κόστος της προσαρμογής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλο το βάρος της κρίσης το σήκωσε ο ιδιωτικός τομέας:

«Αν και η εξισορρόπηση της οικονομίας έχει αιτιακά συσχετισθεί με μεγάλη άνοδο της ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, ο υπερ- στελεχωμένος δημόσιος τομέας έχει διασωθεί, λόγω ενός ταμπού στις απολύσεις».