Τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Παπαχρήστο, ο οποίος διεγράφη όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το Μνημόνιο, ορίζει αναπληρωτή εκπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ο Β. Παπαχρήστος αντικαθιστά το Γεώργιο Ζαραλή, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση αυτή το 1996, και θα τελεί υπό τον Γεώργιο-Στυλιανό Πρεβελάκη, ο οποίος αντικατέστησε την Τίνα Μπιρμπίλη στη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαχρήστος είχε  εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, αλλά διεγράφη το 2010 από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς είχε αρνηθεί να ψηφίσει τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά στο Μνημόνιο στην ελληνική Βουλή.

Μάλιστα, είχε πει τότε στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ότι το ΔΝΤ κάνει  “δημιουργική οικονομετρία”, δηλαδή βγάζει προβλέψεις οι οποίες δεν ευσταθούν αλλά κατασκευάζονται για να εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.  Είχε πει συγκεκριμένα: “Εδώ βλέπουμε μέσα από τις συνεχείς αλλαγές των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -θα τολμήσω να το πω- την αντικατάσταση μιας δημιουργικής λογιστικής με μια δημιουργική οικονομετρία”. Παρόμοια “δημιουργική οικονομετρία” εφαρμόστηκε στην Αργεντινή, είχε προειδοποιήσει.

Ο κ. Παπαχρήστος  έχει βαθιά γνώση των οικονομικών, έχει σπουδάσει Οικονομικά στη Βρετανία και τη Ρωσία και είναι ένας από τους πρώτους οικονομολόγους που περιέγραψε τον χαρακτήρα της κρίσης. Χαρακτηρίζεται από αυστηρή τεχνοκρατική προσέγγιση και ήταν ιδιαίτερα γνωστός κατά τη θητεία του στη Βουλή διότι εφοδιαζόταν σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με το θέμα με τα σχετικά βιβλία, ώστε να μελετήσει σε βάθος κάθε θέμα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα πολλοί οικονομολόγοι αλλά και πολιτικά πρόσωπα και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό έχουν αναγνωρίζει την προβλεπτική ικανότητά τους, η οποία βασίζεται στη συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων σε συνδυασμό με τη βαθιά γνώση των οικονομικών.

Ο Β. Παπαχρήστος έχει προσωπική σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο, επί της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, συμμετείχε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.