Μια μεγάλη ανάσα στη αγορά θα δώσει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ σήμερα εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών  Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ δήλωσε: «Ήταν μια θετική έκθεση, αλλά δεν εφησυχάζουμε, τα πράγματα πάνε αρκετά καλά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Έχουμε μεγάλη απόσταση ακόμα μπροστά μας να διανύσουμε». Επίσης ερωτηθείς  για το ενδεχόμενο προσέλκυσης επενδύσεων κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, απάντησε «ελπίζουμε. Βέβαια».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αγγίζουν τα 8 δισ.€ ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ, έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3, 7 δισ.€ προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που αντιστοιχεί στο 77,5% των αιτημάτων που εκκρεμούν. Υπό αξιολόγηση βρίσκονται αιτήματα που αφορούν σε χρηματοδοτήσεις 1,1 δισ.€ ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην πραγματική οικονομία έφτασαν 2,2 δισ.€.

Ο ρυθμός πραγματικών πληρωμών μάλιστα αυξήθηκε τον Απρίλιο καθώς οι πληρωμές έφτασαν τα 750 εκατ.€ και αφορούσαν και σε δαπάνες και όχι μόνο σε επιστροφές φόρων.

Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην συμβολή που θα έχει η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων στην ανάπτυξη.

“Έχουμε ήδη αρχίσει να αποπληρώνουμε το χρέος μας. Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και έχουμε ήδη καταβάλλει 3,7 δισ. ευρώ από τα 8,7 δισ. ευρώ. Αν καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους το συνολικό ποσό αυτό από μόνο του σημαίνει μια επίδραση στην ανάπτυξη της τάξης του 1% του ΑΕΠ”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

“Στόχος είναι το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων να είναι εμπροσθοβαρές προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Πάντως υπάρχουν ακόμη θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα που “φρενάρουν” την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις κάποιων δήμων που δεν έχουν καταρτίσει προϋπολογισμούς και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η αποδέσμευση των χρημάτων παρά το γεγονός ότι οι πληρωμές έχουν εγκριθεί αλλά και οι περιπτώσεις του ΕΟΤ, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΛΠΝΟ για τους οποίους έχει ζητηθεί δημοσιονομικός έλεγχος από τις εποπτεύουσες αρχές.

Στο μέλλον, το Δημόσιο θα καλείται να καταβάλει τσουχτερούς τόκους σε περίπτωση που θα καθυστερεί πάνω από 60 ημέρες την αποπληρωμή οφειλών προς τους ιδιώτες.

Μετά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας οι πληρωμές του δημοσίου προς τους ιδιώτες θα πρέπει να γίνονται εντός 30 ημερών ή εντός 60 ημερών αν πρόκειται για δημόσιες επιχειρήσεις, για ΝΠΔΔ που παρέχουν υγειονομική μέριμνα και για τον ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση που η πληρωμή δεν γίνει εντός της προθεσμίας ο ιδιώτης θα μπορεί να διεκδικήσει τόκους υπερημερίας με επιτόκιο 8,5% μετά την αναπροσαρμογή του επιτοκίου της ΕΚΤ.
Η συγκεκριμένη οδηγία θα αφορά και στις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών.