Την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά από τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, μέσω των οποίων θα απελευθερωθεί η διπλή δόση των 7,5 δισ. ευρώ, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, «7 ημέρες Οικονομία».

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, στη μείωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας, με τα spreads να βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα των 800 μβ για πρώτη φορά από το 2010 αλλά και στη βελτίωση των δεικτών οικονομικής συγκυρίας.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη τη μείωση του ΑΕΠ, μόνο κατά -5,3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε συνθήκες πρωτοφανούς μείωσης της ρευστότητας της οικονομίας.

Η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα στοιχεία Κεντρικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2013  επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας με δεδομένο ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αναφέρει η Eurobank αλλά τονίζει ότι η ύφεση και αβεβαιότητα εξακολουθούν να επιβαρύνουν την αγορά ακινήτων και το 1ο τρίμηνο του 2013.

Η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης αποτυπώνεται και στην πορεία των δεικτών οικονομικής συγκυρίας. Ο Δείκτης
Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα έχει ανέλθει στο υψηλότερο του σημείο από τον Οκτώβριο του 2009, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο  με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Παρότι η ύφεση στον κλάδο της μεταποίησης συνεχίζεται, ο ρυθμός επιδείνωσης μειώνεται αισθητά όπως απεικονίζεται και στον δείκτη PMI ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών ενώ και ο ρυθμός μείωσης του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής έχει  επιβραδυνθεί σημαντικά.

Στην πραγματική οικονομία  ταυτόχρονα, η διαδικασία αποπληθωρισμού συνεχίζεται καθώς οι  τιμές μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ετήσια βάση.

Από την άλλη, δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι οι  παραπάνω θετικές εξελίξεις δεν έχουν μέχρι στιγμής ορατό αντίκρισμα στα στοιχεία για την πραγματική οικονομία. Η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ (ιδίως μεταξύ των νέων και των γυναικών). Η βελτίωση των ανπτυξιακών προοπτικών θα αποτελέσει το κρίσιμο στοίχημα για την ελληνική οικονομία για τους επόμενους 12 μήνες.

Η ύφεση και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να επιβαρύνουν την αγορά ακινήτων και το 1 τρίμηνο του  2013

Η αγορά ακινήτων συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης και το 1ο τρίμ. 2013, όπως δείχνουν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις  τιμές και τις συναλλαγές από την Τράπεζα της Ελλάδος όπως συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το 1ο τρίμ. 2013 ήταν χαμηλότερες κατά 11,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι τιμές έχουν μειωθεί συνολικά 29,4% σε σχέση με τα υψηλότερά τους επίπεδα το 3ο τρίμ. 2008. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για το σύνολο του  2012 οι τιμές έπεσαν κατά 11,7% σε σχέση με το 2011 (2011: – 5,5%, 2010: -4,7%, 2009: -3,7%).

Οι συναλλαγές στα οικιστικά ακίνητα έχουν μειωθεί θεαματικά. Ο αριθμός των εκτιμήσεων-συναλλαγών ακινήτων, που  πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, το 1ο τρίμ. 2013 ήταν 5 χιλ., μειωμένες κατά 24,5% σε ετήσια βάση, όταν το 1ο τρίμ. 2007 ήταν 39,7χιλ. (-87,5%).

Παρόμοια είναι τα ποσοστά για τον όγκο των συναλλαγών (σε τετραγωνικά μέτρα), 1ο τρίμ. 2013: -26,2%, και την αξία των συναλλαγών, 1ο τριμ. 2013: -34,6%. 

Η πτώση των τιμών συνεχίζεται με υψηλούς ρυθμούς, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς η επίδραση των παραγόντων που βοηθούσαν στην διατήρηση χαμηλών ρυθμών μείωσης μέχρι τα τέλη το 2011 πλέον εξασθενεί μπροστά στο μέγεθος της ύφεσης και την μείωση των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στα νοικοκυριά τόσο για τα μελλοντικά τους εισοδήματα όσο και για την μελλοντική φορολογική μεταχείριση της ακίνητης περιουσίας συνεχίζει να αποτελεί τον κυριότερο ανασταλτικό παράγοντα για την ανάκαμψη της δραστηριότητας στην αγορά. Μπορεί η αβεβαιότητα όσον αφορά τη γενικότερη οικονομική κατάσταση να υποχώρησε αλλά όσον αφορά την αγορά ακινήτων εντάθηκε καθώς: καθυστερεί ο προσδιορισμός των χαρακτηριστικών του νέου φόρου για τα ακίνητα που θα ισχύσει από το 2014, συνεχίζεται η διαρροή σεναρίων για τις νέες αντικειμενικές τιμές, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο το νέο σύστημα προσδιορισμού τους.

Ρόλο στην κλιμάκωση της πτώσης των τιμών παίζει και η χρονική υστέρηση των σχετικών δεικτών.

Η ετήσια πτώση των τιμών για τα νέα διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) το 1ο τρίμ. 2013 (-10,8%) ήταν μικρότερη από ότι για τα παλαιά διαμερίσματα (ηλικίας άνω των 5 ετών) (-11,9%). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα υψηλά του 3ου τρίμ. 2008 η πτώση των τιμών των παλαιών διαμερισμάτων είναι μεγαλύτερη (-30,1%) από ότι των νεότερων (-28,2%).