Μόνο το 27% των δηλώσεων που έγιναν στο νόμο 4014/2011 για την αυθαίρετη δόμηση, ήταν χωρίς οικοδομική άδεια ενώ 73% διέθετε άδεια, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ.  Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 69% των μέχρι σήμερα δηλώσεων αφορά ακίνητα με αυθαιρεσίες εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμών και το 31% αυθαίρετα εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών.

Τα στοιχεία παρουσίασε σήμερα ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ,  αποτελούμενη από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Μανιάτη και τον εισηγητή του ΚΤΕ Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη, με θέμα συζήτησης το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περί αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Ο κ. Καλαφάτης δήλωσε στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ ότι το υπουργείο επεξεργάζεται το νέο νόμο για τα αυθαίρετα ώστε να είναι εντός του πλαισίου συνταγματικής νομιμότητας, σύμφωνα με την πρόσφατη κρίση της διάσκεψης του Συμβουλίου Επικρατείας.