Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας την περίοδο 2015-2016 λόγω του δημοσιονομικού κενού που προβλέπει στην έκθεσή της η Κομισιόν.
Συγκεκριμένα ο υπουργός μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόνισε ότι «το δημοσιονομικό κενό είναι της τάξης των 4,2 δις ευρω (1,8 δις ευρώ το 2015 και 2,4 δις ευρώ το 2016) και όχι 8 δις ευρώ και δεν φέρνει νέα μέτρα με την μορφή μειώσεων μισθών και συντάξεων».

Πρόσθεσε δε ότι η «μαύρη τρύπα» θα καλυφθεί από «τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και από άλλα μέτρα όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες δημοσίων κτηρίων». Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών μπορεί να αποφέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία, είχε προταθεί πριν από περίπου ένα χρόνο αλλά η τρόικα το είχε απορρίψει με την αιτιολογία ότι «δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες» και πρόσθεσε ότι «το 2016 εκτιμούμε ότι θα έχουν ωριμάσει» .

Να σημειωθεί πως κατά την πρωτολογία του, ο κ. Στουρνάρας μετέφερε το θετικό κλίμα που εισέπραξε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του γιούρογκρουπ και το οποίο, όπως είπε, δημιουργεί «αισιοδοξία για το ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση».

Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών εξήγησε ότι σε περιπτώσεις «κουρέματος» καταθέσεων  «Υπάρχει συμφωνία πως καταθέσεις εως 100 χιλιάδες ευρώ έχουν απόλυτη προστασία. Οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες θα είναι τελευταίοι στην σειρά των μέτρων. Δηλαδή πρώτα θα λαμβάνονται μέτρα για τους μετόχους και τους πιστωτές και μετά για τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες» πρόσθεσε δε ότι «Ο μηχανισμός θα μπει σε λειτουργία από το 2018 και μετά. Εως το 2018 να είναι όλοι οι καταθέτες απόλυτα ασφαλισμένοι».
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι οι στοχεύσεις της ελληνικής προεδρίας είναι να τεθούν τα ζητήματα ανεργίας και η συνέχιση της τραπεζικής ένωσης. Ανέφερε μάλιστα πως «θεωρούμε ότι όταν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης πάρει σάρκα και οστά θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε με αναδρομική ισχύ απόφαση ώστε τα 50 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να περάσουν στην μηχανισμό στήριξης με παράλληλη μεταφορά των μετοχών. Αυτό φαίνεται να είναι εφικτό».

Τέλος σημείωσε ότι αποφασίστηκε να προχωρήσει σε αύξηση κατά 40% των δανείων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με επίκεντρο τον ευρωπαϊκό νότο.

Πηγή: protothema.gr