Του Κωστή Πλάντζου

Τα εύσημα για την αξιόλογη πρόοδο που σημείωσε στην οικονομία η νέα κυβέρνηση, παρά το «εύθραυστο» πολιτικό σκηνικό, αποδίδει στην έκθεση αξιολόγησης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αποδυνάμωση της στήριξης για τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού και αυξανόμενη στήριξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αντιμνημονιακά κόμματα. Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, και να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, πυροδοτώντας στάση πληρωμών στο χρέος και/ή έξοδο από το ευρώ”.

Απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμηρή απάντηση στο σχόλιο της έκθεσης του ΔΝΤ εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα κάνει λόγο για απροκάλυπτη παρέμβαση του ΔΝΤ στα εσωτερικά της χώρας και αναφέρει ότι η άνοδός του στην κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει εκτός ευρώ, αλλά στο τέλος της μνημονιακής πολιτικής.  

Η μελέτη του ΔΝΤ δείχνει πάντως ότι η υπερβολική λιτότητα μπορεί να αποδειχθεί «αυτοκαταστροφική». Ο κ.Τόμσεν σε δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι το ΔΝΤ είχε από την αρχή υποστηρίξει την ανάγκη για να επιτραπεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι αυτό απαιτεί χρηματοδότηση, και ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει δεσμεύσεις για πρωτοφανή οικονομική υποστήριξη».

Επισημαίνει όμως ότι η Ελλάδα τώρα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο της λιτότητας, ώστε να σταθεροποιηθεί την οικονομία και μετά να ευελπιστεί για πρωτογενές πλεόνασμα των 4,5% του ΑΕΠ δύο χρόνια αργότερα, το 2016. «Υπάρχει προηγούμενο» αναφέρει ο κ.Τόμσεν, καθώς στο παρελθόν το έχουν επιτύχει και το Βέλγιο, και η Ιταλία, αλλά και η ίδια η Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδος που βρίσκεται στο έκτο έτος της ύφεσης, ο κ.Τόμσεν τονίζει ότι η προοπτική για ανάκαμψη εξαρτάται από το πόσο καλά η κυβέρνηση θα υλοποιεί το πρόγραμμα από εδώ και μπρος. «Αυτό δεν είναι μια εύκολη κατάσταση» παραδέχεται. «Το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο, και οι όποιες αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης θα μπορούσαν να μεταφραστούν πολύ γρήγορα σε νέες πτωτικές τάσεις» καθώς οι επενδυτές και οι καταναλωτές θα δείχνουν αυτοσυγκράτηση και οι αναλήψεις καταθέσεων θα περιορίζουν ξανά την ρευστότητα.