Του Κωστή Πλάντζου

Δυσαρέσκεια για τους αργούς ρυθμούς των αποκρατικοποιήσεων εκφράζει εμμέσως το ΔΝΤ. Στην έκθεσή του το κλιμάκιο για την Ελλάδα τονίζει πως το 2011 δημιουργήθηκε ένας ανεξάρτητος φορέας (εννοεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων), αλλά αν τα προβλήματα συνεχιστούν, ενδεχομένως να απαιτηθεί επανεξέταση της διοίκησής του.

Αυτό μπορεί να “μεταφράζεται” ως σύσταση είτε για νέα αλλαγή της διοίκησής του ΤΑΙΠΕΔ,  μέχρι και σε … ανάθεση των αποκρατικοποιήσεων σε ξένους, όπως είχε τεθεί παλαιότερα από τους ελεγκτές!

Το ΔΝΤ κάνει λόγο για έσοδα 18 δισ. ευρώ από την πώληση 3.150 ακινήτων του δημοσίου τα επόμενα 2-3 χρόνια και άλλων 10.000 τα οποία θα λάβουν σειρά τα επόμενα χρόνια.

Το ΔΝΤ διαπιστώνει επίσης το πρόβλημα της εκτίναξης της ανεργίας (στο 27%), καθώς η πραγματική οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη. Προβλέπει μάλιστα ότι η ανεργία θα φτάσει στο 24,4% το 2013 και 25,1% το 2014. Θεωρεί σημαντική εξέλιξη όμως την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς υπολογίζει ότι σταδιακά επέστρεψαν 4,9 δισ. (3,3% του συνόλου των ιδιωτικών καταθέσεων) έως τον Δεκέμβριο και επί τέσσερις συνεχείς μήνες. Επίσης διαπιστώνει αισθητή πτώση του πληθωρισμού, απότομη μείωση των εισαγωγών και την (οριακή) αύξηση των εξαγωγών.