Κατά 1,7% αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, μετά από το 20μηνο πτωτικό σπιράλ.

Σε νούμερα, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων διαμορφώθηκαν στα 1,04 εκατ. οχήματα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ACEA, οργάνωση του κλάδου στις Βρυξέλλες. Η ACEA απέδωσε την αύξηση του Απριλίου, την πρώτη μηνιαία άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2011, στις δύο περισσότερες εργάσιμες ημέρες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Επισήμανε ακόμη ότι τα μηνιαία στοιχεία ήταν τα τρίτα μεγαλύτερα που έχουν ανακοινωθεί από το 1990 όταν η ACEA άρχισε να καταγράφει τα στοιχεία.

Στους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων ήταν 7,1% χαμηλότερα από το επίπεδο του προηγουμένου έτους. Η Volkswagen κατέγραψε αύξηση 9,9% στις ταξινομήσεις τον Απρίλιο, αυξάνοντας παράλληλα και το μερίδιό της στην αγορά κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 26,5%.

Η γαλλική PSA Peugeot-Citroen αντίθετα, είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται 10% τον προηγούμενο μήνα και να χάνει 1,5% από το μερίδιο της αγοράς, στο 11,2%. Οι πωλήσεις της General Motor, εταίρου της PSA στην Ευρώπη, υποχώρησαν 4,5% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012.

Η επίσης γαλλική Renault κατέγραψε αύξηση 5,3% τον Απρίλιο σε σχέση με το περασμένο έτος, ενώ η ιταλική Fiat εμφάνισε πτώση 10%. Οι ασιατικές Toyota Motor, Nissan Motor και Hyundai Motor, κατέγραψαν αυξήσεις των πωλήσεων κατά 5,3%, 5,8% και 2,2% αντιστοίχως. Μεταξύ των γερμανικών εταιρειών, η Daimler τα πήγε καλά τον Απρίλιο, εμφανίζοντας αύξηση πωλήσεων 11% ενώ οι πωλήσεις της BMW υποχώρησαν 3,7%.

Αναλυτές και στελέχη του κλάδου αναμένουν ότι η συνολική ευρωπαϊκή αγορά θα μπορούσε να συρρικνωθεί μέχρι και 5% φέτος σε σχέση με το 2012.