Της Μαριάννας Τζάννε

Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η μάχη των απορριμμάτων στην Αττική με την προκήρυξη των διαγωνισμών για τα δύο εργοστάσια στην Κερατέα και το Γραμματικό στις 22 και 24 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο για την διαχείριση των απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ) για τους δύο διαγωνισμούς έχουν λάβει τεύχη δημοπράτησης 26 (Γραμματικό) και 28 (Κερατέα) ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Σύμφωνα με την προκήρυξη των έργων η μονάδα της Φυλής θα είναι κατά μέγιστο δυναμικότητας 700.000 τόνων, των Άνω Λιοσίων 400.000 τόνων, της Κερατέας και του Γραμματικού από 127.500 τόνους αντίστοιχα.

Στις προκηρύξεις συμπεριελήφθη και η δυνατότητα κατασκευής τριών Μονάδων Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων από μία σε κάθε Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Η συνολική συμβατική χρονική διάρκεια της σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε είκοσι επτά έτη. Όμως η ακριβής συνολική συμβατική χρονική διάρκεια της σύμβασης θα καθορισθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ανταγωνιστικού Διαλόγου».

Η Αναθέτουσα Αρχή θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία ενδεικτικά από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή και εθνική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στο διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές όλες οι δόκιμες τεχνολογίες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία.

Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.

Με την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων η Αττική θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα των σκουπιδιών και θα εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ απειλεί από 1-1-2014 με πρόστιμο 35 € ανά τόνο απορρίμματος που θάβεται ενώ μπορεί να έχει υποστεί πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία.

Οι νέες υποδομές θα κατασκευαστούν χωρίς επιβάρυνση της εθνικής οικονομίας, αφού τα έργα θα χρηματοδοτηθούν έως του ποσού των 200 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής και τα υπόλοιπα απαιτούμενα χρήματα θα καταβληθούν από τους ιδιώτες που θα αναλάβουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης των έργων, την κατασκευή και λειτουργία τους.