Εκτεταμένες απώλειες στην τιμή του πετρελαίου στη διαπραγμάτευση των ασιατικών αγορών προκάλεσε σήμερα η άνοδος του δολαρίου, μετά τις νύξεις της  Federal Reserve ότι σύντομα θα επιβραδύνει ενδεχομένως το τύπωμα χρήματος.

Αντιστοίχως, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα, στον απόηχο των δηλώσεων Bernanke ότι η τράπεζα πιθανόν να μειώσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων.

Κατά το κλείσιμο της Ασίας η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ήταν στο 1,2821, που είναι και η χαμηλότερη από τις 20 Μαΐου. Αυτή την ώρα (11.30 πμ), η άνοδος του δολαρίου αρχίζει να περιορίζεται. Η ισοτιμία βρίσκεται στο 1,2882, με το ευρώ να σημειώνει άνοδο 0,19% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Νωρίτερα, η ισοτιμία πλησίαζε στο σημείο στήριξης του 1,2795 της 17ης Μαΐου που απετέλεσε και χαμηλό έξι εβδομάδων.

Η σημερινή άνοδος του δολαρίου έφερε πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, τα προθεσμιακά συμβόλαια λήξης Ιουλίου του αργού πετρελαίου της West Texas Intermediate, υποχώρησαν κατά  58 σεντς στα 93,70 δολάρια το βαρέλι στην πρωινή διαπραγμάτευση, ενώ τα προθεσμιακά λήξης Ιουλίου του αργού της Brent North Sea είχαν απώλειες 47 σεντσ στα 102,13 δολάρια το βαρέλι.

Η ισχυροποίηση του δολαρίου κάνει και το πετρέλαιο που αποτιμάται σε δολάρια, ακριβότερο για τους αγοραστές που συναλλάσσονται με πιο αδύναμα νομίσματα. Αυτό με τη σειρά του σταθμίζει τη ζήτηση πετρελαίου και ακολούθως τις τιμές.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αμερικανικού αργού μειώθηκαν κατά 300.000 βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 17 Μαϊου, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς έκαναν λόγο για μείωση της τάξης των 600.000 βαρελιών.

Τα στοιχεί αυτά υποδεικνύουν χαμηλότερη ζήτηση λίγο πριν αρχίσει η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών για του Αμερικανούς, οπότε και οι ανάγκες τους για πετρέλαιο κίνησης είναι αυξημένες.
“Η αλήθεια είναι ότι η τιμή των αμερικανικών αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ παραμένει υψηλή, κάτι που δείχνει χαμηλή ζήτηση ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν” που θα πραγματοποιούνται αυξημένες μετακινήσεις, αναφέρουν οι αναλυτές.