(Upd3)

Με Coca Cola, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ γύρισε σήμερα το χρηματιστήριο της Αθήνας, ωστόσο η αγορά συμπλήρωσε πέντε συνεχείς αρνητικές συνεδριάσεις με εβδομαδιαία πτώση 7,03%.

Η αγορά έχασε τις 1.050 μονάδες και έκλεισε στις 1.035 μονάδες χάνοντας 0,31%, με κύρια χαρακτηριστικά τις βίαιες διακυμάνσεις στις τράπεζες και ρευστοποιήσεις σε επιλεγμένες μετοχές.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Alpha Bank και το δικαίωμα της που και σήμερα έκλεισαν με κέρδη συνεχίζοντας την σταθερή συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, η τιμή της μετοχής της Alpha βρέθηκε στα 0,58 ευρώ με κέρδη 5,26%. Κέρδη 8,7% για το δικαίωμα στα 1,25 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα σταματά μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Δευτέρας και αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για όποιον θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση και να ασκήσει τα warrants στη συνέχεια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών, ο υπολογισμός της τιμής των warrants είναι ιδιαίτερα πρώιμος, όπως διεφάνη και από την τιμή του δικαιώματος. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση της Alpha, θα είναι άμεσα διαπραγματεύσιμες σε πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εκεί τοποθετούν χρονικά και έμπειροι διαχειριστές το σημείο, όπου θα κριθεί η ισορροπία της τιμής της μετοχής και θα προσδιορίσει ευκαιρίες για νέα επίπεδα εισόδου.

Η ελληνική αγορά θα απελευθερωθεί μόνο όταν ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και καμία σχέση δεν έχει με την αναστάτωση που προκαλεί στις αγορές η διακοπή της αγοράς ομολόγων.   

Βουτιά

Στις τράπεζες η Eurobank έχασε 15,22% κάνοντας μια τεράστια διακύμανση από το +7%, ενώ την ίδια συμπεριφορά επέδειξε και η Τράπεζα Πειραιώς από τα κέρδη σε απώλειες 13% στα 0,276 ευρώ..

Με άνοδο 1,93%  έκλεισε η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ με 1,44% που γύρισαν τον Γενικό Δείκτη, καθώς στο κλείσιμο κατέγραφε απώλειες κοντά στο 1%.
Μεγάλη συμβολή είχε και η Coca- Cola με κέρδη 1,93%.

Με πτώση 2,6% ο ΟΠΑΠ στα 7,4 ευρώ.

Στα 8,6 ευρώ η Motor Oil. Πτώση 5,3% για τη MIG και 5% για τα Σωληνουργεία.

Στα 78 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.           

Εντωμεταξύ, με σημερινή ανάλυση της η Berenberg εκφράζεται θετικά για την Alpha και την Πειραιώς. Η Alpha Bank είναι η φθηνότερη ελληνική τράπεζα και ακολουθούν οι Τρ. Πειραιώς και Εθνική, ενώ από την άλλη πλευρά, η Πειραιώς είναι καλύτερα τοποθετημένη για να απορροφήσει τις αναμενόμενες ζημιές από τα δάνεια και η Εθνική βρίσκεται στη χειρότερη θέση με βάση το κριτήριο αυτό, εκτιμούν οι αναλυτές της Berenberg, με τελευταία έκθεσή τους για τον κλάδο.

Αναβάθμιση της τιμής – στόχου για ΟΤΕ

Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley αναβαθμίζει την τιμή – στόχο για τον ΟΤΕ στα 7,7, σημειώνοντας ότι οι καταλύτες που θα προσδιόριζαν την  κίνηση της μετοχής έχουν πλέον γνωστοποιηθεί.

Η ανάλυση προσδιορίζει τρία σενάρια για την πορεία της μετοχής: το βασικό σενάριο (base case) με στόχο τα 7,70 που εκτιμά έσοδα για την περίοδο 2012 – 2015 με πτώση 5% και διαμόρφωση του περιθωρίου EBITDA στο 33%.

Το πολύ αισιόδοξο (bull case) σενάριο προβλέπει τιμή – στόχο τα 10,47 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η διείσδυση του broad band φτάνει το 92% και το μερίδιο του ΟΤΕ το 44%.

Το πτωτικό σενάριο (bear case) προβλέπει τιμή – στόχο τα 4,02 ευρώ. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι και στα τρία σενάρια η πορεία της θυγατρικής Rom telecom και η ανάπτυξή της στους επιμέρους τομείς.

Οι τιμές του ΟΤΕ έχουν ανέβει 75% από τον Δεκέμβριο, έχοντας ξεπεράσει τον Μ.Ο. του κλάδου που ήταν το 65% και τώρα θεωρούνται λογικότερα αποτιμημένες σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο. Έτσι, η σύσταση γίνεται από overweight, equalweight. Η αποτίμηση ανεβαίνει και με βάση την πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

Οι εκτιμήσεις για το 2013 αναφέρουν ότι τα μετρητά του οργανισμού θα ανέβουν σε 1,850 δισ. και οι ελεύθερες ταμειακές ροές σε 686 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή αποτίμηση του ΟΤΕ δίνει μια πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ που περιορίζεται στο 10-30%, έναντι 50-70% τον περασμένο Δεκέμβριο.