Σημαντικές ανακατατάξεις έχουν δρομολογηθεί στην τραπεζική αγορά, η οποία στο τέλος του χρόνου δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Ξένα funds ποντάρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και παίρνουν θέσεις στο παιχνίδι που θα αφήσει στην αγορά τέσσερις μεγάλες τράπεζες και πιθανόν μία ή δύο μικρότερες. Το ενδιαφέρον των funds δεν είναι μόνο για γρήγορα κέρδη από τις μετοχές. Ποντάρουν στην απόκτηση και άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς όλες οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να πουλήσουν ασφαλιστικές εταιρείες, ξενοδοχεία και γενικότερα όλες τις δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η συγχώνευση της Εurobank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη νέα Proton Bank, όπως και η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου σε Εθνική και Πειραιώς είναι τα επόμενα βήματα που θα γίνουν τον Ιούνιο, οδηγώντας στο νέο τραπεζικό τοπίο.

Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης εξελίσσεται ομαλά και ολοκληρώνεται ο σημαντικός αυτός κύκλος που βάζει τέλος στην αβεβαιότητα που δημιούργησε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας το κούρεμα των ομολόγων. Την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων της Αlpha Bank και στις 10 Ιουνίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Η αύξηση της Αlpha εξελίσσεται πάρα πολύ καλά και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής από ξένους επενδυτές. Μάλιστα οι Ελληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην αύξηση έχουν ενημερωθεί ότι λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος θα πάρουν μετοχές για μικρότερο ποσό από αυτό που διέθεσαν στις εγγραφές. Η Αlpha είναι η μοναδική τράπεζα που έχει εγγυημένη αναδοχή, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι ανάδοχοι καθώς το ενδιαφέρον ιδιωτικών και θεσμικών κεφαλαίων για την αύξηση είναι ιδιαίτερα έντονο.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μετά το reverse split θα επαναδιαπραγματευτεί την προσεχή Πέμπτη. Από τους Ελληνες επιχειρηματίες έχουν συγκεντρωθεί δηλώσεις προθέσεων να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με ποσό που υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ. Τώρα έχει ξεκινήσει η προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του δικτύου καταστημάτων με στόχο τα 200 εκατ. ευρώ. Αν και η διοίκηση της τράπεζας αποφεύγει να σχολιάσει, θεωρείται ότι η αύξηση της Εθνικής έως το ποσό των 1.171 εκατ. θα καλυφθεί, καθώς λόγω και του ειδικού βάρους της ΕΤΕ ο πρωθυπουργός κινητοποίησε τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας.

Δεδομένη είναι η κάλυψη της αύξησης για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς το 10% των κεφαλαίων θα εισφερθεί από τη Societe Generale και την πορτογαλική ΒCP. Η κάλυψη του 12% των κεφαλαίων της αύξησης είναι στους στόχους της Πειραιώς, και αυτό φαίνεται να είναι εφικτό, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ξένων funds για συμμετοχή στην αύξηση. Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας της αύξησης και τις επόμενες ημέρες είναι πιθανόν να αιφνιδιάσει ευχάριστα τους μετόχους. Ειδικότερα, έχει δρομολογηθεί από την Πειραιώς σειρά ενεργειών που, εφόσον ολοκληρωθούν, βελτιώνουν σημαντικά τη θέση της τράπεζας και μεταβάλλουν τα δεδομένα, όπως συνέβη και με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρόσφατα. H Πειραιώς -εκτός απροόπτου- αναμένεται να κινήσει τη διαδικασία της αύξησης αυτή την εβδομάδα και η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων θα ξεκινήσει την Παρασκευή ή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα. Η αύξηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου. Σε διαδικασία έκδοσης ενημερωτικού για τους μετόχους της μειοψηφίας βρίσκεται και η Εurobank. Για την τράπεζα φαίνεται ότι έχει επιλεγεί το σενάριο της γρήγορης επιστροφής στον ιδιωτικό τομέα.

Αν και βάσει του μνημονίου η υποχρέωση συγχώνευσης της Εurobank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη νέα Proton Bank πρέπει να γίνει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες. Ταμιευτήριο και νέα Proton θα ενσωματωθούν στο άρμα της Εurobank ταχύτατα – και εκτός απροόπτου εντός του Ιουνίου. Θα δημιουργηθεί έτσι ο τέταρτος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος και ο στόχος είναι το φθινόπωρο, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα με την πώληση στρατηγικού ποσοστού.

Τρεις κινήσεις στις μικρές τράπεζες

Ερωτηματικό υπάρχει στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής όσον αφορά στις δυνατότητες του ΤΣΜΕΔΕ να συμμετάσχει στην αύξηση, αφού δεν εμπίπτει στις ρυθμίσεις της εγκυκλίου του κ. Γιάννη Στουρνάρα, που έκλεισε τον δρόμο συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Ωστόσο, ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί το πράσινο φως στο Ταμείο των μηχανικών για να συμμετάσχει στην αύξηση. Σε περίπτωση που οι Αρχές δεν δώσουν την έγκριση στο ΤΣΜΕΔΕ και δεν βρεθεί άλλος τρόπος συγκέντρωσης των κεφαλαίων, η Τράπεζα Αττικής θα ενσωματωθεί στην Εθνική. 

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και για την Probank. Μετά την τοποθέτηση του επιτρόπου, η ομάδα των έξι μετόχων (Φαφαλιός, Λύρας, Παρασκευόπουλος, Σεπετάς, Παράβαλος και Καψάσκης) ανέθεσε στην Clayton να βρει στρατηγικούς επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλύψουν τα κεφάλαια που χρειάζεται η Probank είναι και το Baupost Group, ένα από τα πιο επιτυχημένα hedge funds που ίδρυσε και διαχειρίζεται ο κ. Σεθ Κλάρμαν, το οποίο έγινε γνωστό στην Ελλάδα καθώς συγκέντρωνε μετοχές του ΟΠΑΠ πριν από την ιδιωτικοποίησή του.

Εξελίξεις υπάρχουν για μια ακόμη μικρή τράπεζα – και συγκεκριμένα την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος. Πρόκειται για θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία έχει τραπεζική άδεια και αποτελούσε τον χρηματιστηριακό βραχίονα της κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος βρίσκεται ο πρώην διοικητής της Εθνικής κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος ενεργεί από κοινού με ομάδα επιχειρηματιών. Στην ομάδα μετέχουν και ισχυροί Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ταμβακάκης έχει καταθέσει οικονομική πρόταση για την απόκτηση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος και της ΑΕΔΑΚ της Λαϊκής στον εκκαθαριστή της Λαϊκής στην Κύπρο. Οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ ο κ. Ταμβακάκης προχώρησε πρόσφατα σε βελτίωση του προσφερόμενου τιμήματος και οι σχετικές αποφάσεις είναι ζήτημα ημερών.