Η συγχρονισμένη ποσοτική χαλάρωση στις πιο αναπτυγμένες οικονομίες και τα χαμηλά επιτόκια σε παγκόσμια κλίμακα σε συνδυασμό με την εξασθένιση του “ακραίου σεναρίου” παραμένουν οι κύριοι παράγοντες στήριξης των επικινδύνων αξιων αυτή τη στιγμή.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει στο Newmoney.gr ο Νικόλαος Σκουριάς, επικεφαλής Ιδιωτικών Χαρτοφυλακίων-Διαχειριστής στην Ευρωπαϊκή Πίστη Asset Management ΑΕΔΑΚ, οι μετοχές φαντάζουν ακόμη ως η ιδανικότερη τοποθέτηση. Οι πολλαπλασιαστές κερδών συνεχίζουν να κινούνται χαμηλότερα των ιστορικών μέσων όρων τους, ενώ το ασφάλιστρο κινδύνου («equity risk premium») διαμορφώνεται σε υψηλά ελκυστικά επίπεδα.

Η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης εξακολουθεί να δρα υποστηρικτικά, και εκτιμάται ότι θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις προκύψουν από τη σταδιακή απόσυρσή της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ως εκ τούτου παραμένουμε θετικοί έναντι των μετοχών, περιορίζουμε ωστόσο την υπέρβαρη θέση μας, με δεδομένο ότι μετά το πρόσφατο «re-rating» οι μετοχές δεν είναι πλέον όσο φθηνές ήταν, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί το ρίσκο αντιστροφής της νομισματικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ.

Παραμένουμε πολύ επιφυλακτικοί σε σχέση με τις αναδυόμενες οικονομίες. Η επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας λόγω της στροφή της προς ένα πιο ισορροπημένο, εσωστρεφή και διατηρήσιμο μοντέλο ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αδυναμίες των αναδυόμενων οικονομιών και τη μεγάλη εξάρτησή τους από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανασταλτικά.

Μεταξύ των αναπτυγμένων αγορών, η προτίμησή μας πάει σε Ευρώπη, καθώς οι υπόλοιπες περιοχές παρουσιάζουν πιο απαιτητικές αποτιμήσεις, ενώ κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν κάλλιστα να θεωρηθούν από δίκαιες έως και ακριβές αποτιμώμενες.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι προτιμώντας τις μικρό μεσαίες εταιρίες με ισχυρές προοπτικές, διοίκηση και θεμελιώδη δεδομένα αποφεύγοντας τις υπερβολικές αποτιμήσεις. Παραμένουμε πάντα υπό επενδυμένοι στις τράπεζες, αναμένοντας την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Η «κανονικοποίηση» των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που προβλέπαμε στην αρχή του έτους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Απεναντίας, οι αποδόσεις κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του τέλους 2012 και πολύ κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον για τις εκτός GIIPS χώρες. Παραμένουμε πάντα αρνητικοί έναντι των κυβερνητικών αξιών, ιδιαίτερα για τους ισχυρότερους και ποιοτικότερους εκδότες, καθώς εμφανίζονται κατά γενική ομολογία ως πολύ ακριβές, και «short duration» επιλέγοντας χαμηλότερη μέση σταθμική διάρκεια.

Πιστεύουμε πάντως ότι τα ομολογιακά ασφαλή καταφύγια μπορούν να παραμείνουν ακριβά, καθώς η ζήτηση αναμένεται ισχυρή (γήρανση του πληθυσμού συν κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών λόγω Βασιλείας ΙΙΙ και Φερεγγυότητας ΙΙ αντίστοιχα), ενώ η προσφορά βαίνει μειούμενη λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Συστήνουμε πάντα ετοιμότητα για την εκμετάλλευση του όποιου «miss priced» εμφανιστεί, όπου οι αποδόσεις δεν θα συνάδουν με το ρίσκο χώρας.

Η ελκυστικότητα της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει εν πολλοίς περιοριστεί, καθώς οι παρεμβάσεις της ΕκΤ κατά το 2ο εξάμηνο του περασμένου έτους οδήγησαν σε μια σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων και των «spreads» αντίστοιχα. Χωρίς να θέλουμε να προκαταβάλουμε τις όποιες εξελίξεις, η μακροοικονομική πορεία στα GIIPS εκτός Ελλάδος δεν μας έχει πείσει και ως εκ τούτου παραμένουμε ουδέτεροι, αναμένοντας νέα δεδομένα προς αξιολόγηση, με την προτίμηση μας να πηγαίνει σε Ιταλία και την Ιρλανδία.

Σε ότι αφορά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου εκτιμούμε ότι προς το παρόν δεν παρουσιάζουν σημαντικά περιθώρια ανατίμησής τους, καθώς όλα τα «καλά» φαίνεται να έχουν ήδη προεξοφλήσει. Πάντως είμαστε αγοραστές σε οποιαδήποτε αδυναμία τους, καθώς θεωρούμε το πτωτικό ρίσκο περιορισμένο. Επιπλέον συστήνουμε στροφή προς τους τίτλους της μέσης της καμπύλης των αποδόσεων, καθώς θεωρούμε ότι προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές ανόδου.

Οι υγιείς και ισχυροί ισολογισμοί, η σταδιακή υποχώρηση της αποστροφής για τον κίνδυνο όπως και η αναζήτηση απόδοσης σε ένα περιβάλλον υπερβάλλουσας ρευστότητας και χαμηλών επιτοκίων έχει οδηγήσει σε μια θεαματική συρρίκνωση των «spreads» των εταιρικών ομολόγων ανεξαρτήτως πιστοληπτικής ποιότητας.

Πάντως τα «spreads» έναντι του «underline» κινούνται πάντα υψηλότερα των επιπέδων προ της κρίσης των «ενυπόθηκων δανείων» του 2007, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες αξίες να φαντάζουν ακόμη ελκυστικές. Παραμένουμε πάντως ελαφρά θετικοί, καθώς μας ανησυχεί πάντα η προοπτική απόσυρσης από τη FED των μη συμβατικών μέτρων τόνωσης της ρευστότητας που σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους εταιρικούς τίτλους.

Μεταξύ των βασικών μας επιλογών συμπεριλαμβάνονται πάντα οι ελληνικοί τίτλοι που επωφελούνται από το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει πυροδοτήσει η απομάκρυνση του ρίσκου GRΕΧΙΤ και τα πρώτα δειλά σημάδια βελτίωσης των επιδόσεων της εγχώριας οικονομίας στο περιορισμό των δημοσιονομικών εξωτερικών ανισορροπιών. Σε μικρότερο βαθμό, οι εκδόσεις της περιφερειακής Ευρώπης, ιδιαίτερα Ιταλίας και Ισπανίας, παρουσιάζουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του «fragmentation» έστω και αν σημερινές αποδόσεις ουδεμία σχέση έχουν πλέον με τα πολύ ελκυστικά επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος

Μεγάλη προσοχή πάντως θέλουν οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί τίτλοι χαμηλής εξασφάλισης, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δεν εμπνέει γενικά μεγάλη σιγουριά. Εξάλλου συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο μεταξύ των πιο ωφελημένων μεταξύ των ομολόγων μέχρι σήμερα του ράλι.

Σε γενικότερες γραμμές, τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης αποτελούν επένδυση υψηλού κινδύνου, καθώς συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευάλωτων αξιών σε μια μεταβολή και λιγότερη επεκτατική νομισματική πολιτική σε ΗΠΑ, και ως εκ τούτου προτιμούμε τα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Ο χρυσός και όλα τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα έχουν απολέσει πλέον την λάμψη τους καθώς η ενίσχυση του Δολαρίου, ως αποτέλεσμα των καλύτερων προοπτικών της αμερικάνικης οικονομίας αλλά και της αναμενόμενης σταδιακής απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης, και της αποδυνάμωσης της ανάπτυξης στην Κίνα.

Στο άμεσο μέλλον δεν αναμένεται κάποια μεταβολή σε ότι αφορά τα εμπορεύματα και ως εκ τούτου παραμένουμε αρνητικοί έναντι τους.

Παρομοίως, για τα νομίσματα των χωρών παραγωγής και εξαγωγής εμπορευμάτων όπως η Νορβηγική Κορόνα και Αυστραλιανό και Καναδικό Δολάριο.

Το ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια, πλην των κυβερνητικών χρεογράφων, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί επιπλέον, καθώς η απομάκρυνση του «ακραίου ρίσκου» σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους και τη σταδιακή βελτίωση του παγκοσμίου μακροοικονομικού περιβάλλοντος δρουν επιβαρυντικά. Το Ελβετικό Φράγκο θα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα «risky assets» στο σύνολο τους είναι μια πιθανή άτακτη χαλάρωση την ποσοτικής χαλάρωσης. Οι αγορές προς το παρόν έχουν ήδη ξεκινήσει δειλά να προεξοφλούν τη χαλάρωση της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής και συρρίκνωση του ισολογισμού της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ. Η απότομη προσγείωση της κινέζικης οικονομίας και μια εκ νέου έξαρση της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους αποτελούν επιπλέον δυνητικοί κίνδυνοι.