Το στόχο της ανάπτυξης της οικονομίας προτάσσει τώρα η κυβέρνηση σπεύδοντας να χρησιμοποιήσει το “χαρτί” των αποκρατικοποιήσεων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να ανεβάσει το στόχο για τις αποκρατικοποιήσεις ως το 2016 στα 25 δισ ευρώ και ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του το πρόγραμμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς είδε το πρωί τους εκπροσώπους  13 πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας σε μία προσπάθεια να αναζητηθούν τρόποι να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Σαμαράς προανήγγειλε νέο επενδυτικό νόμο που θα κάνει πιο ευνοϊκές τις επενδύσεις ενώ υπογράμμισε ότι προχωρούν παρεμβάσεις για την ομαλοποίηση της αγοράς.

Ανάφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Μεταξύ άλλων πρόταξε το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που προωθείται με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο καθώς και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που κάνει πλέον πιο φθηνή την απασχόληση.

Εξάλλου η κυβερνητική πλευρά προέταξε και το θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει το δημόσιο απέναντι σε προμηθευτές του – λεφτά που που προγραμματίζεται να φθάσουν στην κυβέρνηση σήμερα  απ’ το μηχανισμό διάσωσης -.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει το “χαρτί” της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς μετέφερε στους επιχειρηματίες κλίμα αισιοδοξίας για αναστροφή του οικονομικού κλίματος στη χώρα.

Διαρροές απ’ το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει σαφής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας και αυτό, όπως είπε, φαίνεται απ’ όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η ιστορία της εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει τελειώσει και πως η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη μάχη για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Επισήμανε πως οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα, ενώ ζήτησε από τους επιχειρηματίες να εντείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα προτείνοντάς τους την παραγωγή και νέων προϊόντων στη χώρα μας.

Μεταξύ των εταιρειών που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση είναι η Unilever, η Cosco, η Philip Morris – Παπαστράτος, και άλλες. εκπρόσωποι των συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά και άλλων, όπως η PEPSICO, η SPECIFAR, η NESTLE, η BIC VIOLEX, η LAFARGE, η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ, η VODAFONE, η NOVARTIS.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης  κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης, ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης έχει το Invest In Greece.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και νέα συνάντηση των δύο πλευρών σε ένα μήνα.

Αποκρατικοποιήσεις

Εν τω μεταξύ αύριο το βράδυ, στις 8, επίκειται και η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης προκειμένου να επαναβεβαιωθεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί μετά την εκταμίευση της δόσης.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Σαμαράς θα θέσει και το ζήτημα των κινήσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα έτσι ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ενημερώσει τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για τη διαδικασία εξόφλησης των οφειλών του Δημόσιου προς τους ιδιώτες, καθώς επίσης και για τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει συγκεκριμένη λίστα κρατικών εταιρειών που θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και θα ζητήσει από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου  θέλει να ανεβάσει το στόχο των αποκρατικοποιήσεων στα 25 δισ ευρώ.

ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ και Κατάρ

Ήδη αυτή την εβδομάδα αναμένεται να προκηρυχθεί και επισήμως ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και θα ακολουθήσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 οι διαγωνισμοί για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Κατάρ, όπου θα παρουσιάσει πακέτο επενδυτικών προτάσεων.

Ενόψει της επίσκεψης στο εμιράτο, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πακέτο προτάσεων με επίκεντρο το real estate, τα ξενοδοχεία, τον τουρισμό και τον διατροφικό κλάδο.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η θυγατρική του κρατικού επενδυτικού οργανισμού Qatar Investment συμμετέχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη φάση του. Ήδη, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται στο Κατάρ, όπου και συζητούν για το σχέδιο του Ελληνικού.