Η Βαλένθια χρησιμοποιείται συχνά σαν ένα από τα χειρότερα παραδείγματα της οικονομικής απερισκεψίας των ισπανικών περιφερειακών κυβερνήσεων.

Αφότου πέταξε τα χρήματα των φορολογούμενών της σε άχρηστα έργα, όπως το νέο αεροδρόμιο στην περιοχή Castellon που δεν είναι παρά ένα “φάντασμα”, αφού μένει αχρησιμοποίητο, τώρα, η Βαλένθια  συγκεντρώνει και πάλι τα πυρά Ισπανών αλλά και ξένων, αφού έγινε ο… υπερήφανος ιδιοκτήτης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας!

Την ώρα που οι υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης που προσφέρει η Βαλένθια ψαλιδίζονται, εξαιτίας των προγραμμάτων λιτότητας, η απόκτηση της Valencia C.F. αντιμετωπίζεται σαν μια εξόφθαλμη σπατάλη.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της Βαλένθια δεν είχε άλλη επιλογή. Η ομάδα βρέθηκε σε αδυναμία αποπληρωμής του δανείου ύψους 86 εκατ. ευρώ που είχε λάβει, με εγγυήτρια την περιφερειακή κυβέρνηση.

Η παροχή των εγγυήσεων αυτών ήταν ένα μόνο από τα πολλά λαϊκής κατανάλωσης μέτρα που έλαβε η τοπική κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα; Απέκτησε όχι μόνο τον έλεγχο της Valencia F.C., αλλά και δύο ακόμα ομάδων της δεύτερης κατηγορίας, τις Elche και Hercules, οι οποίες επίσης βρέθηκαν σε στάση πληρωμών.

Και όλα αυτά, την ώρα που η Βαλένθια είναι η μία από τις πλέον καταχρεωμένες ισπανικές περιφέρειες, αφού υπολογίζεται ότι χρωστά το 25% του ΑΕΠ της.

Ήταν και η πρώτη περιφέρεια που ζήτησε να διασωθεί από την κεντρική κυβέρνηση, τον Ιούλιο, όταν χρειάστηκε 2,5 δισ. ευρώ για να “βγάλει” το 2012. Φέτος, αναμένεται να ζητήσει και άλλα χρήματα…