Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από την πτώση της περασμένης εβδομάδας, που ήταν η πρώτη ζημιογόνος έπειτα από ένα μήνα. Σε μία συνεδρίαση μειωμένου ενδιαφέροντος, λόγω της αργίας που κρατά κλειστά τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Wall Street, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι τεχνολογικές εταιρείες έδωσαν το έναυσμα της ανόδου στις αγορές που λειτούργησαν.

Στο Παρίσι, ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,97% στις 3.995 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 8.383 μονάδες.

Ο Stoxx Europe 600 Index ενισχύθηκε κατά 0,4%. Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν κινηθεί πτωτικά την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Fed άφησε να φανεί ότι ίσως επιβραδύνει το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος στις επόμενες συνεδριάσεις της.

“Είδαμε μια αρκετά ισχυρή διόρθωση, ειδικά στις ΗΠΑ, και φαίνεται ότι κάποιοι επενδυτές πιστεύουν πως η διόρθωση τελείωσε και είναι προετοιμασμένοι να επιστρέψουν στην αγορά”, δηλώνει στο Bloomberg ο Raimund Saxinger, διαχειριστής κεφαλαίου της Frankfurt-Trust Investment GmbH. “Η αργία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν σίγουρα μία σημαντική παράμετρος που επηρέασε, καθώς η ρευστότητα ήταν αρκετά περιορισμένη”.

Πραγματικά, ο όγκος των συναλλαγών για τις μετοχές του Stoxx 600 ήταν κατά 66% χαμηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Στις μετοχές που ξεχώρισαν, η Vivendi ενισχύθηκε κατά 2,8%, καθώς η Qatar Telecom QSC άντλησε 12 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει την προσφορά της για την Maroc Telecom, που ανήκει στο γαλλικό όμιλο.

Η Fiat κέρδισε 4,4%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2011, αφότου ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε στην τηλεόραση ότι θα στηρίξει τον Sergio Marchionne, με στόχο να κρατηθούν ανοικτά τα εργοστάσια της εταιρείας στη χώρα.

Ράλι 22% σημείωσε η Club Mediterranee, το μεγαλύτερο στην ιστορία της, έπειτα από τη δήλωση ότι έλαβε προσφορά  από τους μετόχους της, Axa Private Equity και Fosun International Ltd, που  την αποτιμά στα 540 εκατ. ευρώ.

Άνοδος 3,1% για τη SAP και 4,5% για την Commerzbank. Κατά 6,4% υποχώρησε η Praktiker.

Μειώνονται οι long θέσεις στο χρυσό

Μειώνουν τις τοποθετήσεις τους στο χρυσό τα hedge funds το Μάιο, καθώς οι υποψίες για επιβράδυνση του τυπώματος χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες, οδηγεί τη τιμή του πολύτιμου μετάλλου σε έντονη μεταβλητότητα.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων έκοψαν κατά 9% τις long θέσεις το Μάιο, στα 35.686 futures, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2007.

Αντίθετα οι θέσει σε short συμβόλαια αυξήθηκαν 6,7% στο ρεκόρ των 79.416.

Τα παράγωγα του χρυσού υποχώρησαν 5,4% το Μάιο, οδηγώντας το πολύτιμο μέταλλο σε δεύτερο συνεχόμενο μήνα πτώσης. Ο δείκτης Standard & Poor’s GSCI Spot για 24 commodities υποχώρησε 0,1% και ο δείκτης MSCI επίσης υποχώρησε 0,1%.

Σήμερα, η τιμή του χρυσού διαπραγματεύεται στα 1.393 δολ ανα ουγγιά.