Της Μαριάννας Τζάννε
 
Αλλαγή συσχετισμών, αλλά και μάχη γιγάντων στην οποία πρωτοστατεί η ΔΕΗ προκαλεί η μεγάλη πίτα των απορριμμάτων, με «πιλότο» τις μονάδες στην Κοζάνη και το Γραμματικό που θα τρέξουν πιο γρήγορα λόγω ωριμότητας των έργων. Το «χρυσό» έπαθλο είναι η διαχείριση για πάνω από 25 χρόνια των εργοστασίων, τα οποία προβλέπεται να μοιράσουν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στους εργολάβους τα επόμενα χρόνια.

Μέσα στο Ιούλιο αναμένεται να κατατεθούν οι οικονομικές προσφορές για την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Δυτική Μακεδονία στην οποία αναμετρούνται οι ισχυρότερες τεχνικές εταιρείες, οι όμιλοι Ελλάκτωρ-Ηλέκτωρ, J&P Άβαξ- Μεσόγειος – Polyeco και η Τέρνα.

Ο διαγωνισμός εξελίσσεται στην σκιά σοβαρών ενστάσεων που εκδηλώνονται με προδικαστικές προσφυγές στον Σύνδεσμο Απορριμμάτων Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και βάζουν στο στόχαστρο τη σύμπραξη της Τέρνα με τη ΔΕΗ για τα έργα της Αττικής.

Εναντίον της ιερής συμμαχίας που διαθέτει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα της επεξεργασίας των απορριμμάτων (π.χ ενεργειακή αξιοποίηση, καύση στις λιγνιτικές μονάδες του RDF) και εξ αυτού του λόγου προκαλεί αλυσωτές αντιδράσεις στην αγορά έχουν στραφεί με ξεχωριστές  προσφυγές τους η J&P Άβαξ συμφερόντων  Ιωάννου – Παρασκευαίδη, η Άκτωρ – Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, η ελληνο – ολλανδικών συμφερόντων Αρχιρόδον, η Ερέτβο του κ. Γιώργου Ρωμοσιού και η Μέτκα του ομίλου Μυτιληναίου.

Ο σοβαρότερος νομικός ισχυρισμός στηρίζεται στην άποψη ότι η ΔΕΗ αποτελεί αναθέτουσα αρχή, η οποία οφείλει να τηρήσει τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν την ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων και όχι να συμβάλλεται με ιδιωτικό φορέα χωρίς να διενεργεί διαγωνισμό. Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ ισχυρίζονται ότι η κάθοδός της στο διαγωνισμό με την Τέρνα καταστρατηγεί την αρχή της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και του ελεύθερου ανταγωνισμού καθώς η ΔΕΗ λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι η συμμετοχή της Επιχείρησης παραβαίνει ευθέως την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού, κάνοντας κατάχρηση της προνομιακής της θέσης.

Οι εταιρείες απειλούν με προσφυγή για το θέμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και θυμίζουν ότι η Τέρνα είναι ο βασικός προμηθευτής της Επιχείρησης για την κατασκευή της νέα μονάδας λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα συνολικής αξίας 1,4 δισ. δολαρίων. Η ΔΕΗ κατάφερε να «απαλλαγεί» εδώ και λίγους μήνες από την Ισπανική Urbaser με την οποία είχαν συμπράξει στην Waste Syclon (κοινή εταιρία στην αγορά των απορριμμάτων), πουλώντας το μερίδιό της στην Τέρνα. Η θυγατρική της ΔΕΗ είχε εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον για τη μονάδα της Κοζάνης αλλά τελικά δεν κατέθεσε προσφορά. Οι κακές γλώσσες ισχυρίζονται ότι ο λόγος της απόσυρσης είναι η συμμετοχή της Τέρνα και το γεγονός ότι η εταιρεία δεν κόπηκε από το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού οφείλεται στις πιέσεις της Επιχείρησης Ηλεκτρικής Ενέργειας που εξουσιάζει την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.     
 
Κατά της Τέρνα και ο δήμαρχος Γρεβενών
 
Χθες εκδικάστηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές που έχουν υποβληθεί μεταξύ των υποψηφίων για την μονάδα της Κοζάνης και οι οριστικές αποφάσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται εντός των επομένων δύο εβδομάδων. Είχε προηγηθεί προ ημερών η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της διαδημοτικής επιχείρησης (ΔΙΑΔΥΜΑ), προκειμένου να εξετάσει τις προδικαστικές προσφυγές των υποψηφίων τις οποίες απέρριψε. Μειοψήφησε ο δήμαρχος Γρεβενών κ Δημοσθένης Κουπτσίδης ο οποίος για άλλη μια φορά τάχθηκε κατά της έγκρισης του φακέλου της Τέρνα Ενεργειακή στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, συντασσόμενος με τα σημεία των προσφυγών των εταιρειών Άκτωρ και J&P Άβαξ που αναφέρονται στα τεχνικά προβλήματα και τις ελλείψεις της εταιρείας.  

Την Τέρνα Ενεργειακή είχε κόψει η Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού. Την πέρασε όμως το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ, προτάσσοντας την ανάγκη ισχυρού ανταγωνισμού από έμπειρες και φερέγγυες εταιρείες και τη διασφάλιση των συμφερόντων της διαδημοτικής επιχείρησης και των πολιτών.

Το έργο της Δυτικής Μακεδονίας είναι από τα ωριμότερα ΣΔΙΤ που έχει να επιδείξει η πολιτεία. Η συνολική επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου -που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα για την 25ετή περίοδο εκμετάλλευσης προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ. Θα κατασκευαστεί μονάδα δυναμικότητας 120.000 τόνων αστικών απορριμμάτων ετησίως και θα εξυπηρετεί περίπου 300.000 κατοίκους των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς.

Στην Αττική, σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι ο διαγωνισμός για το Γραμματικό. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προεπιλογής ώστε να προχωρήσει στην επόμενη φάση  που είναι το στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Σημειώνεται ότι στους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν στις αρχές του χρόνου για τα εργοστάσια απορριμμάτων στην Αττική ( Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή, Άνω Λιόσια) συμμετέχουν τα παρακάτω σχήματα:  Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ηλέκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή – ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, Archirodon Group N. – Intrakat – Envitec AE, J & P ΑΒΑΞ –Μεσόγειος,ι Novaera Hellas και Ερέτβο –Δομοσπόρτ – Έγνων ΑΤΕ.