Στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του κλίματος και στην πραγματική οικονομία στέκεται σε ρεπορτάζ του για την Ελλάδα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Μάλιστα το θέμα ήταν για αρκετή ώρα πρώτο στην ιστοσελίδα του πρακτορείου,

“Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια την περασμένη εβδομάδα κάτω απ’ την αντίστοιχη του 30ετούς ομολόγου, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η αγορά ομολόγων, που πυροδότησε την κρίση χρέους, αρχίζει να σταθεροποιείται”, σημειώνει το δημοσίευμα. Και συνεχίζει: “η ομαλοποίηση των αποδόσεων, δείχνει ότι αυξάνεται η αισιοδοξία των επενδυτών στην ελληνική οικονομία”.

Όπως σημειώνει το Bloomberg: “τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν αυτό το τρίμηνο τις καλύτερες αποδόσεις σε όλο τον κόσμο, και μακράν τις καλύτερες απ’ οποιαδήποτε άλλα. Την ίδια ώρα ο τζίρος στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά αυτό το μήνα είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί την τελευταία διετία”.

Σημειώνεται πως μέχρι τις 15 Μαϊου ο τζίρος της ΗΔΑΤ είχε φθάσει τα 133 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ. Παράλληλα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σήμερα κυμαίνεται στο 8,8%. Στις 22 του μήνα είχε υποχωρήσει ως το 8,10%, το χαμηλότερο επίπεδο απ’ τον Ιούνιο του 2010.

“Πέρυσι, τα ελληνικά ομόλογα αποτιμούσαν εάν η χώρα θα βγει απ’ την Ευρωζώνη, αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά”, δηλώνει στο Bloomberg ο Gabriel Sterne, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Exotix, μίας χρηματιστηριακής που ειδικεύεται σε ομόλογα και χρεόγραφα χωρίς μεγάλη ρευστότητα. “Οι θεμελιώδεις κίνδυνοι εξακολουθούν να παραμένουν, αλλά οι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν κάποια καταστροφική εξέλιξη δεν είναι πλέον τόσο εμφανείς. Μπορεί να απέχουν ακόμα, αλλά εάν συνεχίσουν να υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων, τότε σε κάποιο βαθμό τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ξαναγίνουν ένα περιουσιακό στοιχείο που κάποιος θα ήθελε να επενδύσει σε αυτό”, προσθέτει.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Exotix αναβάθμισε τη σύσταση της στα ελληνικά ομόλογα σε “διακράτηση” από “πώληση”.

“Η πρόσφατη αναβάθμιση (απ’ τον οίκο Fitch), τα ελαφρώς καλύτερα οικονομικά στοιχεία και η συνεχιζόμενη δέσμευση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων είναι υποστηρικτικά στα ομόλογα, λέει με τη σειρά του ο Nick Stamekovic της RIA Capital Markets στο Εδιμβούργο. “Τα δεκαετή ομόλογα θα τεστάρουν το 8,5% ξανά τις προσεχείς εβδομάδες”, εκτιμά. “Ίσως και το 8%”, προσθέτει.

Οι αναλυτές της Citi την περασμένη εβδομάδα είπαν ότι πλέον δεν βλέπουν την πιθανότητα εξόδου της χώρας απ’ το ευρώ το 2014 ως κυρίαρχο σενάριο, αν και όπως είπαν υπάρχει υψηλός κίνδυνος μίας εξόδου τα επόμενα χρόνια.

“Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις βελτίωσης, αλλά οι προκλήσεις για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών είναι τεράστιες”, λέει ο Gianluca Ziglio, επικεφαλής ανάλυσης σταθερού εισοδήματος της Sunrise Brokers. “Η αγορά έπεσε μέχρι το 8% και ξανά πήρε την ανιούσα. Η πτώση των αποδόσεων προκλήθηκε από ένα γενικότερο momentum (στα ευρωπαϊκά ομόλογα) και η αγορά είναι πολύ ρηχή ώστε να κινηθεί γρήγορα είτε ανοδικά είτε καθοδικά.