Το θετικό κλίμα που επικρατεί απέναντι στην Ελλάδα στις πρωτεύουσες των υπόλοιπων χωρών, στα δημοσιεύματα του ξένου οικονομικού Τύπου και στις εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων, δεν μεταφράζεται ακόμα σε εισροές ξένων κεφαλαίων στη χώρα, διαπιστώνει η Deutsche Bank.

“Παρά το εντεινόμενο θετικό κλίμα γύρω από την Ελλάδα στις αγορές, το καλύτερο που μπορεί να πει κανείς για τα στοιχεία του ισοζυγίου χρηματοοικονομικών συναλλαγών είναι ότι οι ροές ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν σταθεροποιηθεί”, σημειώνει η μελέτη του γερμανικού επενδυτικού οίκου.

Πραγματικά, τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν ότι η Ελλάδα έχασε 100 δισ. ευρώ σε ιδιωτική χρηματοδότηση από τις αρχές του 2011 και έως τα χαμηλά του 2012. Έκτοτε, έχει καταφέρει να ανακτήσει μόλις το 1/10 από αυτά.

Αλλά ακόμα και αυτό, δεν οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων από ξένους επενδυτές και τράπεζες του εξωτερικού ή στην επιστροφή των καταθέσεων. Πρόκειται κυρίως για τον επαναπατρισμό ελληνικών κεφαλαίων, και ειδικότερα, θεωρείται αποτέλεσμα της μείωσης του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ή της επιστροφής ελληνικών καταθέσεων από άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Deutsche Bank καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αντιστροφή του κατακερματισμού της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής αγοράς, την οποία επικαλείται η ΕΚΤ κατά τους τελευταίους μήνες, είναι στην πραγματικότητα ανομοιόμορφη στις χώρες της περιφέρειας. Οι συστημικές χώρες της περιφέρειας μπορεί να βιώνουν την επιστροφή της ιδιωτικής χρηματοδότησης, όμως, στις μικρότερες οικονομίες, η τάση είναι κάθε άλλο παρά πειστική.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων φαντάζει ελκυστική για την ΕΚΤ, όμως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα αρνητικά επιτόκια θα αποτελέσουν ένα ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις και χρηματοδότηση σε χώρες όπως η Ελλάδα. “Μια μικρή μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ίσως να μην αποζημιώσει για το εγγενές ρίσκο των επενδύσεων στην περιφέρεια”, τονίζει η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών του οίκου, η ΕΚΤ θα πρέπει να συνδυάσει τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων (που είναι το “μαστίγιο”), με ένα “καρότο” για τις τράπεζες. “Θα ήταν λογικό να χαλαρώσει το ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής στην περιφέρεια και να το συνδυάσει με μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες στο χρηματοοικονομικό σύστημα, όπως για παράδειγμα η ευκολότερη πρόσβαση της περιφέρειας σε μια αγορά τιτλοποιήσεων επιχειρηματικών δανείων”, προτείνει.

Κ. Σαμ.