“Το στοίχημά μας είναι να κάνουμε θαύματα και αυτό το στοίχημα μπορούμε να το κερδίσουμε μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε” ήταν το αισιόδοξο μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά από τη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Σημείωσε ότι “όταν μία χώρα δίνει μία μάχη επίπονη για να σταθεί στα πόδια της και να φτιάξει το μέλλον της μέσα σε δύσκολες συνθήκες κρίσης, χρειάζεται κάπου να στηριχθεί και να έχει νίκες -ο τουρισμός είναι ένα τέτοιο στήριγμα”.

“Δεν περπατάμε, τρέχουμε, ένα χρόνο μόνο είμαστε στην κυβέρνηση, αλλά όλη η χώρα πρέπει να τρέξει” είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι οι πρωταθλητές της οικονομίας μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι, όπως φαίνεται, πρόκειται να χαρίσουν στην οικονομία μία σημαντική νίκη.

“Οι αφίξεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο και θα φθάσουν σε επίπεδο ρεκόρ. Και το εισόδημα που θα αφήσουν οι τουρίστες δείχνει ότι θα είναι επίσης σε επίπεδα ρεκόρ. Θα είναι μία νίκη για τον τουριστικό κλάδο, που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δημιορυγεί εισόδημα που διαχέεται σε όλη την κοινωνία. Οι επιδόσεις του τουρισμού θα είναι μία νίκη, αλλά και ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από το τούνελ, ότι βγαίνουμε από το τούνελ. Είναι επιπλέον μία ένδειξη μίας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που ανεβάζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προιόντων αλλά και της ένδειξη αλλαγής νοοτροπίας”.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στο ρόλο του κράτους: “Το κράτος δεν μπορεί να είναι τροχοπέδη θα είναι σταθερός αρωγός της επιχειρηματικότητας. Είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισόδημα, πλούτο και υγιή ανάπτυξη. Το κράτος πρέπει να δημιουργεί ευκαιρίες για τον επιχειρηματία στο εξωτερικό. Το κράτος διευκολύνει την επιχειρηματικότητα μέσα στην χώρα, εξαλείφει εμπόδια όπως η διαφθορά, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η γραφειοκρατία. Επίσης, το κράτος επιβάλλει κανόνες και τους εγγυάται, κανόνες που ευνοούν την επιχειρηματικότητα. Δεν έχουμε νικήσει ολοκληρωτικά τη γραφειοκρατία αλλά την έχουμε περιορίσει, αποκαταστήσαμε την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Σκεφτείτε που ήταν η χώρα πριν από ένα χρόνο και που είναι σήμερα. Αποκαθιστούμε τη ρευστότητα στην οικονομία ολοκληρώνουμε την ανακεφαλαιοποίηση και ανοίγουμε δρόμους στο εξωτερικό”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη για να πετύχει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Έκανε ειδική αναφορά στις προοπτικές που ανοίγονται για αύξηση του τουριστικού ρεύματος από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία. Για να γίνει αυτό, υπάρχουν τρεις προυποθέσεις: πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια όπως η βίζα, που δυσκολεύουν τουρίστες από αυτές τις χώρες να έλθουν στη χώρα μας. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά από το υπουργείο Εξωτερικών. Δεύτερον, να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση για να διευκολύνονται να έλθουν στην Ελλάδα. Τρίτον, από την ώρα που φθάνουν, πρέπει να είναι εύκολη η μετακίνησή τους μέσα στη χώρα.

Στόχος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να γίνει η Ελλάδα μεγάλος τουριστικός προορισμός… Για να επιστρέψουμε στο επίπεδο ΑΕΠ πριν από την κρίση, το συνολικό ΑΕΠ της χώρας πρέπει να αυξηθεί κατά 25%-30%. Το ένα τρίτο μπορεί να προκύψει μόνο από τον τουρισμό.

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του τουρισμού, είπε ότι “είσαστε οι πρωτονίκες, θα μας φέρεται μία πρώτη νίκη μετά από χρόνια κρίσης”.

Τη σημασία του τουρισμού ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης που συνδέεται με την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση ανέδειξε στη δική της ομιλία η αρμόδια υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σημείωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός διεκδικεί όλα τα χαρακτηριστικά που θα τον καταστήσουν ανταγωνιστικό, εκσυγρονίζεται και βελτιώνεται σε επίπεδο υποδομών και πρόσθεσε ότι τα μηνύματα για εφέτος δείχνουν ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Πηγή: protothema.gr