(upd)Οι ανησυχίες για επιβράδυνση του προγράμματος τυπώματος χρήματος από τη Federal Reserve πίεσαν τη Wall Street, οδηγώντας τον Dow Jones σε πτώση από τα επίπεδα ρεκόρ του.

“Θα ήταν λογικό να εξετασθεί μια ήπια μείωση του ρυθμού τυπώματος χρήματος από τη Federal Reserve, εάν η αγορά εργασίας και η οικονομία διανύσουν μερικούς ακόμα μήνες σταδιακής βελτίωσης”, δήλωσε το απόγευμα ο Eric Rosengren, πρόεδρος της Boston Fed Bank.

Αυτή τη στιγμή, θα ήταν πρόωρο να διακοπεί η ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, όσο δεν επιτυγχάνεται πλήρης απασχόλησης και ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στα χαμηλά 30 ετών, πρόσθεσε.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης ο Dow Jones κινήθηκε χαμηλότερα, στις 15.303 μονάδες με απώλειες της τάξης του 0,70%. Αντίστοιχα και ο S&P υποχώρησε στις 1.648 μονάδες, ενώ απώλειες  0,60% κατέγραψε και ο τεχνολογικός Nasdaq, στις 3.468 μονάδες.

Οκτώ από τους 10 κλάδους του Standard & Poor’s 500 κινήθηκαν διορθωτικά, με τις μετοχές των εταιρειών Verizon Communications και Procter & Gamble να υποχωρούν πάνω από 2,2%.

“Αν και αναμένουμε ο δείκτης S&P 500 να παραμείνει στα επίπεδα μεταξύ των 1.600 και 1.700 μονάδων, δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες ημέρες σαν τις δύο τελευταίες”, σχολιάζει στο marketwatch ο Elliot Spar, στρατηγικός αναλυτής. “Οι επενδυτές με θέση long είναι νευρικοί, καθώς δεν θέλουν να χάσουν μεγάλο μέρος των κερδών τους, ενώ εκείνοι που έχασαν το “τρένο” ή έχουν short θέσεις, προσπαθούν να μπουν στο παιχνίδι”, εξηγεί.

Πτώση και στον κλάδο των κατασκευών με τις Lennar και PulteGroup να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

Στις επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Apple, καθώς ο CEO της, Tim Cook, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία έχει μερικά ακόμα προϊόντα να κυκλοφορήσει “που θα αλλάξουν το παιχνίδι”.

Να σημειωθεί ότι ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 146% από το Μάρτιο του 2009 και ο Dow έκανε χθες το δικό του ράλι για 20 συνεχόμενες Τρίτες, το μεγαλύτερο σερί από το 1900!
Η απότομη πτώση στις τιμές των αμερικανικών ομολόγων, χθες, ενέτεινε τις ανησυχίες ότι η Fed θα μειώσει τις αγορές τίτλων.
Εντωμεταξύ, με μέση απόδοση 1,045%, την υψηλότερη από τον Οκτώβριο του 2011, πραγματοποιήθηκε σήμερα η δημοπρασία 5ετών ομολόγων συνολικού ύψους 35 δισ. δολαρίων του αμερικανικού Δημοσίου. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,79 φορές, έναντι μέσης υπερκάλυψης 2,83 φορών στις τελευταίες τέσσερις δημοπρασίες.

Στη σημερινή ατζέντα δεν υπήρχαν ανακοινώσεις σημαντικών μακροοικονομικών δεικτών, και έτσι  το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στα στοιχεία της Πέμπτης για τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας και το ΑΕΠ των ΗΠΑ του πρώτου τριμήνου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 1,9% και κατά 2,8% το 2014. Όμως, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να εμφανίσει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 3,1%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 3,4%.

Κέρδη ρεκόρ στις αμερικανικές τράπεζες το α΄ τρίμηνο του έτους

Η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 αποτελεί παρελθόν για τις αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της FDIC, που δείχνουν ότι τα κέρδη του κλάδου για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν τα υψηλότερα όλων των εποχών, καθώς έλαβαν ώθηση από την αύξηση των προμηθειών και τη μείωση των ζημιών από δάνεια.
Σύμφωνα με την Federal Deposit Insurance Corp., ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος έβγαλε κέρδη 40,3 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυξημένα κατά 15,8% σε σχέση με τα 34,8 δισ. δολάρια του πρώτου τριμήνου του 2012.

Πάντως, βελτιωμένα κέρδη σε σχέση με πέρυσι εμφάνισαν μόνο οι μισές από τις αμερικανικές τράπεζες, στη χαμηλότερη αναλογία από το 2009.
Χθες, η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος σε σταθερές από αρνητικές, για πρώτη φορά από το 2008.

Ευρώπη

Ισχυρή διόρθωση καταγράφηκε σήμερα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, μετά το χθεσινό ράλι του Stoxx 600,  εν μέσω ανησυχιών ότι η Fed θα περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων καθώς η αμερικανική οικονομία δείχνει να ενδυναμώνεται.

Σχεδόν 2% έφθασε η πτώση στο Λονδίνο με τον FTSE 100  να υποχωρεί κατά 1,91% στις 6.633 μονάδες.

Πτωτικά 1,70% ο γερμανικός DAX στις 8.337 μονάδες ενώ και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 1,82% στις 3.977 μονάδες.

Διορθωτικά κινήθηκαν και οι αγορές της περιφέρειας με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί 1,43% στις 17.269 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 στο -0,85% και τις 8.437 μονάδες.

Πτώση 1,70% για τον Stoxx 600 που βρέθηκε στις 303 μονάδες.