Με στόχο την ανάκαμψη της καταρρέουσας κτηματαγοράς, αλλά και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, θεσμοθετήθηκε η άμεση χορήγηση βίζας πενταετούς διάρκειας σε ξένους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών εκδόθηκε μόλις χθες και αφορά ξένους υπηκόους εκτός ΕΕ που θα αγοράζουν στην Ελλάδα κάποια επιχείρηση ή ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ ή θα προχωρούν σε χρονομίσθωση ανάλογης αξίας.

Στην περίπτωση των στρατηγικών επενδυτών η διάρκεια της βίζας μπορεί να φθάσει και τα 10 χρόνια.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Η διαδικασία σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις προβλέπει πως όποιος κάνει μια τέτοια αγορά θα παίρνει ως μπόνους άδειες παραμονής για τον ίδιο, την οικογένειά του και τους υπαλλήλους του, οι οποίες θα ανανεώνονται για όσο χρονικό διάστημα συμμετέχει στην επένδυση.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η απόκτηση εξοχικής κατοικίας. Αυτή τη στιγμή, εξάλλου, σχεδόν 50.000 εξοχικά σπίτια έχουν βγει στο «σφυρί» σε τιμές από 20% έως 50% χαμηλότερες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Η προσφορά είναι μεγάλη σε πολυτελείς βίλες άνω του 1 εκατ. ευρώ, σε μεμονωμένα οικόπεδα, καθώς και σε ξενοδοχεία – ακόμη και πέντε αστέρων – που πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας.

Ειδικότερα όσον αφορά τους Ρώσους, όπως δείχνουν τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, το 7% με 10% των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα (περίπου 70.000 έως 100.000) είναι εν δυνάμει επενδυτές ακινήτων και η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας έχουν φέρει μεγάλη αύξηση στις αφίξεις. Φέτος οι αφίξεις από τη Ρωσία αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Πάντως το όριο των 250.000 ευρώ, αν και σε σχέση με άλλες χώρες είναι χαμηλότερο, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες εξυπηρετεί τον στόχο να αποκλείσει όλους εκείνους που θα ήθελαν να πάρουν βίζα στην Ελλάδα επενδύοντας ελάχιστα χρήματα και να προσελκύσει κυρίως μεγάλες εταιρείες real estate οι οποίες θα μπορούν να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα βίζα για έναν ορισμένο αριθμό στελεχών που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Για τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου τα οφέλη για τον τουρισμό δεν αναμένονται θεαματικά, καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές που θα κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου θα κατευθύνονται στα ιδιόκτητα καταλύματα τους.

Όπως επισημαίνουν, ο τουρισμός θα επωφελείτο σημαντικά με την καθιέρωση της βίζας πολλαπλών χρήσεων – εισόδων τριετούς διάρκειας.

Σημειώνεται ότι ανάλογο “δωράκι” σε επενδυτές εκτός Ε.Ε. κάνουν και οι Ισπανοί για αγορά ακινήτου αξίας άνω των 300 χιλ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε στην επενδυτική έκρηξη των προηγούμενων ετών. Πάντως, ήδη οι Ισπανοί προσανατολίζονται να μειώσουν το ποσό της επένδυσης κάτω από τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες για αγορά ακινήτου αξίας άνω των 500 χιλ. Δολαρίων, η πράσινη κάρτα είναι δωρεάν και αυτόματα.

Στη Βρετανία όποιος ξένος επενδυτής δώσει πάνω από 1 εκατ. λίρες για αγορά ακινήτου παίρνει αυτόματα βίζα και γλιτώνει γραφειοκρατία και μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες.

Η Πορτογαλία έχει ήδη ενεργοποιήσει αντίστοιχο με νόμο, μόνο που το ύψος της επένδυσης έχει οριστεί σε 500 χιλιάδες ευρώ.

Στην Κύπρο το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση πολυετούς βίζας είναι οι 300 χιλ. ευρώ, ενώ ήδη συζητείται να μειωθεί σε 200 χιλ. ευρώ. Πάντως το μειονέκτημα της Κύπρου είναι ότι βρίσκεται εκτός της ζώνης Σένγκεν, γεγονός που σημαίνει ότι ο επενδυτής εκτός ΕΕ δεν θα μπορεί να ταξιδέψει σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν.