Χαοτική είναι η κατάσταση με πολλά ακίνητα του Δημοσίου που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων… Η πλειονότητα τους διαθέτουν ελλιπή ή ακόμα και καθόλου πολεοδομικές άδειες, σχέδια κοκ
Κάποια, όπως για παράδειγμα το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το γήπεδο του μπέιζμπολ και άλλα ολυμπιακά ακίνητα, είναι αυθαίρετα.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ακινήτων που παρουσιάζουν αποκλίσεις απ’ τοα πολεοδομικά ή τοπογραφικά τους έγγραφα… Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει η εφημερίδα την περίπτωση μαρίνας που που στο χάρτη υφίσταται… μισή, από το πραγματικό της μέγεθος. “Όλη η ακίνητη περιουσία που περιέχεται στο ΤΑΙΠΕΔ πάσχει από νομιμοποίηση”, δήλωσε χθες από το βήμα του συνεδρίου iForce ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Στέλιος Σταυρίδης.

Εκτιμάται ότι οι διαδικασίες νομιμοποίησης των ακινήτων αυτών θα απαιτήσουν δύο έως τέσσερις μήνες, γεγονός που θα καθυστερήσει την υλοποίηση του προγράμματος και πιθανώς θα θέσει εν αμφιβόλω την επίτευξη των στόχων για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Σταυρίδης έκανε ειδική αναφορά στις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού στον οποίο και απέδωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατά τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων. “Η Δημόσια Διοίκηση διέπεται από κρετινισμό και η γραφειοκρατία και η αθλιότητα του κράτους θέλουν χρόνο για να αρθούν”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρίδης.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι το βασικό εμπόδιο στη μεταβίβαση ακινήτων που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες, είναι το ζήτημα των χρήσεων πο υπεριγράφονται στις άδειες και οι οποίες έχουν οριστεί είτε με Προεδρικά Διατάγματα είτε σε ΦΕΚ. Και τούτο διότι στα ακίνητα των οποίων οι όροι χρήσης ορίστηκαν με τους παραπάνω τρόπους, δεν αναγνωρίζονται οι χρήσεις τους όταν περιέλθουν σε νέο ιδιοκτήτη.

Ανάλογη είναι η εικόνα για όλα τα ακίνητα του Δημοσίου και όχι μόνο αυτά που έχουν διατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να πωληθούν σε ιδιώτες. Μόλις το 13,5% είναι πλήρως ελεύθερα, 22,75% χαρακτηρίζονται “άγνωστα” (άγνωστος ιδιοκτήτης, άγνωστη τοποθεσία κτλ), ενώ το 40% αυτών είναι καταπατημένα.