Την καθιέρωση του ασφαλιστικού πιστοποιητικού σε όλες τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας διεύρυνσης της εισφοροσυλλεκτικής βάσης, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία.
«Ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η σχεδιαζόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016, θα αποτυπωθεί σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης το επόμενο διάστημα. Μπορώ όμως, προκαταβολικά να σας πω ότι θα αξιοποιηθούν κατά βάση μέθοδοι διεύρυνσης της εισφοροσυλλεκτικής βάσης. Τέτοιες είναι π.χ. ο ανασχεδιασμός και η επέκταση του εργοσήμου, αλλά και η καθιέρωση του ασφαλιστικού πιστοποιητικού σε όλες τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο υπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, είπε, θα συνεκτιμηθεί η μείωση της ανασφάλιστης εργασίας που θα επιφέρει η λειτουργία της «Εργάνης», δηλαδή της ηλεκτρονικής βάσης υποχρεωτικής καταγραφής των αναγγελιών πρόσληψης και, γενικότερα, των ροών της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις, ο κ. Βρούσης διαβεβαίωσε ότι οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων εκτελούνται οριακά μεν, αλλά κανονικά. «Και διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος στην ομαλή καταβολή των συντάξεων», τόνισε.