Την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου τομέα πωλούν τα δικαιώματα στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ορισμένα ταμεία του ιδιωτικού δικαίου (λ.χ. ΤΥΠΕΤ)  προχωρούν σε αγορές δικαιωμάτων.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας οδηγήθηκε την Τρίτη σε πλήρη κατάρρευση, καθώς πραγματοποίησε χαμηλό στα 0,15 ευρώ, και λίγο αργότερα  σταθεροποιήθηκε στα 0,19 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, παρουσιάστηκε έπειτα από ημέρες μια αντίδραση, με το δικαίωμα να φθάνει στα 0,32 ευρώ.

Οι αγορές έγιναν για λογαριασμό επενδυτών, μεταξύ αυτών πιθανότατα και ιδιωτικά ταμεία, καθώς οι διαφορές με τη χρηματιστηριακή τιμή (4,52 ευρώ) δεν ήταν μεγάλες.

Η αντίδραση της τιμής του δικαιώματος έδειξε αρχικά ότι η μεγάλη πτώση  είχε ολοκληρωθεί. Ωστόσο, στο κλείσιμο οι πιέσεις επανήλθαν. Τελικώς, το δικαίωμα έκλεισε στα 0,23 ευρώ, με αγοραστές για 400 χιλιάδες τεμάχια.

Για τις 3 επόμενες ημέρες, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την πορεία του δικαιώματος, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καλυφθεί ήδη ένα ποσό 1,1 δισ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Αν όντως έχει συμβεί αυτό, τότε και η μετοχή αναμένεται να οδηγηθεί στην άνοδο, και, εν τέλει, αυτό που έχει σημασία είναι η κίνηση της μετοχής.

Σημειώνεται πάντως ότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΙΚΑ δεν έχει πουλήσει ακόμα τα δικαιώματά του, ενώ ο ΟΑΕΕ αποφάσισε κατά το δ.σ. του να πουλήσει, αλλά θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του κατά τις επόμενες ημέρες.

Προβληματισμός

Ωστόσο, η απαξίωση του δικαιώματος προβληματίζει, καθώς το δικαίωμα περιελάμβανε και την αξία των warrants. Αν όντως τα warrants δεν έχουν αξία, τότε το δικαίωμα αντικατοπτρίζει αυτή την εικόνα. 
Στελέχη της Εθνικής έλεγαν ότι η πτώση είναι τεχνικής φύσεως, έστω και εάν έχει φτάσει το 71%. Και εμφανίζονταν σχεδόν βέβαιοι πως το δικαίωμα θα ανακάμψει στο τέλος.